Burse - Fonduri mutuale

"Grupul băncilor" s-a impus la numirea notarului, urmează alegerea CA-ului Bursei

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

09.01.2012, 16:15 366

"Grupul băncilor" a reuşit să numească notarul care va supraveghea numărătoarea sufragiilor, obţinând 53% din voturile acţionarilor prezenţi la AGA, procent care oferă o indicaţie asupra forţei acţionarilor decişi să schimbe actuala conducere şi-l confirmă ca favorit la preşedinţie pe Lucian Anghel.

Potrivit datelor prezentate MEDIAFAX de către mai mulţi acţionari, notarul propus de acţionarii care-l susţin pe economistul şef al BCR, Lucian Anghel, a obţinut 53% din voturi, iar cel propus de către actuala conducere a BVB a reuşit să strângă 43%. Circa 3% dintre acţionarii prezenţi au preferat să se abţină de la vot, aşteptând probabil să vadă raportul de forţe.

Şedinţa AGA de la Bursa de Valori Bucureşti a început tensionat şi a fost întreruptă circa 40 de minute, după mai puţin de o oră de la debut, pentru retipărirea buletinelor de vot, întrucât acţionarii vor să decidă prin vot numirea notarului care va supraveghea numărarea voturilor.

Înainte de începerea şedinţei, în jurul orei 10:30, Narcisa Oprea, partener la casa de avocatură Schoenherr şi candidat la o poziţie în Consiliul de Administraţie, l-a anunţat pe actualul preşedinte al BVB, Stere Farmache, că a adus un notar pentru a fi observator şi a urmări numărătoarea voturilor.

Farmache a anunţat în plenul şedinţei că şi Bursa de Valori Bucureşti a adus un notar şi va fi necesar să se voteze care dintre cele două persoane va fi observator al şedinţei AGA.

Unii dintre acţionari susţin că BVB nu a avut niciun notar, dar a reuşit să aducă unul după ce a aflat că aşa-numitul "grup al băncilor" vrea să apeleze de această formulă, permisă de legislaţie.

Deşi programată pentru ora 11:00, şedinţa BVB a început cu o întârziere de peste 30 de minute.

Acţionarii Bursei vor decide dacă acceptă propunerea de revocare a actualilor administratori, prezentată în 10 noiembrie de un grup de acţionari care deţin cumulat 9,41% din titlurile BVB. Grupul este format din ING, prin două fonduri, BCR, Erste şi UniCredit CAIB Securities şi Intercapital.

Pentru cele nouă poziţii de administrator al Bursei au fost depuse 20 de candidaturi.

La preşedinţia BVB candidează actualul preşedinte CA al Bursei, Stere Farmache, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, şi economistul şef şi directorul Direcţiei Strategie din BCR, Lucian Anghel.

Eeconomistul şef al BCR, Lucian Anghel, pare să aibă cele mai mari şanse pentru poziţia de preşedinte al CA de la Bursă, reuşind să coalizeze, potrivit mai multor surse din piaţă, aproximativ 50% din voturi.

"Grupul băncilor", care îl susţine pe Anghel, ar avea circa 35% din voturi, iar pentru alegerile preşedintelui CA beneficiază de ajutorul altor investitori, care au în jur de 15% din voturi.

Alegerea preşedintelui va avea loc după selectarea membrilor CA, candidaţii la preşedinţie fiind obligaţi mai întâi să obţină un loc de membru în CA.

Pentru poziţia de membru în CA au fost primite 19 propuneri, alături de cei opt actuali administratori. Un loc în CA este vacant după ce reprezentantul Fondului Proprietatea în Consiliul de Administraţie al BVB, Grzegorz Konieczny, a renunţat la funcţia de administrator al Bursei, deorece CNVM a stabilit în noiembrie că el nu poate ocupa concomitent poziţia de membru CA la BVB şi de manager la FP.

Membrii actualului Consiliu de Administraţie sunt Stere Farmache (preşedinte), vicepreşedinţii Ciprian Zah (SSIF Broker) şi Mircea Botta (Romcapital) şi şase membri: Siminel - Cristian Andrei (director al NCH Advisors România, compania care administrează fondul de investiţii Broadhurst), Octavian Molnar (IFB Finwest), Lucian Isac (Estinvest), Ionel Uleia (Prime Transaction) şi Cosmin Gheorghiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO