Burse - Fonduri mutuale

Hemoragia s-a oprit. Brokerii recomanda insa atentie

14.11.2007, 21:20 12

Bursa incepe sa dea semne timide de revenire dupa seria de scaderi de saptamana trecuta continuata luni cu o corectie de 3% pe indicele societatilor de investitii.
Preturile actuale par sa ii tenteze pe unii dintre investitori, dovada si volumele in medie mai ridicate din ultima sedinta si senzatia in randul brokerilor conform carei in piata a reaparut "un dram de optimism". "Sunt preturi bune de cumparat si probabil investitorii nu au mai asteptat o noua ieftinire. Cea mai buna solutie pentru aceasta perioada este acumularea in trepte, fara a epuiza tot disponibilul", spune Nicolae Rusu, director general la Orizont Vest.
Atentia sporita este recomandata de brokeri in conditiile in care doar preturile par a deveni atractive, in timp ce investitorii nu se inghesuie insa sa tranzactioneze ca in zilele din vara si nu exista inca semne clare de revenire. Mijlocul sedintei de ieri arata un tablou verde pe indicii de la Bucuresti, cu urcari moderate. Avansurile s-au diminuat pe finalul zilei de tranzactionare, iar BET a inchis pe verde cu 0,2%, in timp societatile de investitii financiare au urcat in medie cu 0,4%. BET-FI ramane foarte aproape de pragul de 70.000 de puncte.
Urcarile de ieri nu au fost sustinute de volume impresionante, dar se remarca o dinamica pozitiva a acestora. Piata reglementata si RASDAQ au reusit sa atraga tranzactii de peste 16 milioane de euro. "Investitorii privesc si in afara, unde lucrurile par a se fi calmat. La noi, BRD a venit cu rezultate bune, iar lichiditatea este in crestere. Pana in oferta Transgaz cred ca cele mai active vor fi blue-chips-urile, dar recomand atentie sporita", spune Nicolae Rusu.
Pietele europene au inregistrat evolutii distincte in sedinta de ieri, cu variatii moderate. Bursa americana a deschis optimist, iar la inchiderea editiei avea un avans de aproape 0,9% pe indicele Dow Jones Industrial Average, care se apropia de 13.100 de puncte.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 0,76%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 2 milioane de euro (6,92 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. SIF a raportat in primele noua luni un profit net de 31,32 mil. euro (107,78 mil. lei), in crestere cu 15,3% fata de rezultatul inregistrat in perioada similara a anului trecut, fiind cel mai ridicat castig intre cele cinci SIF-uri.

Actiunile Mechel Targoviste (COS) s-a apreciat ieri cu 5,26%. Combinatul siderurgic a raportat pe trimestrul al treilea afaceri de 63,3 mil. euro (204,6 mil. lei), in crestere cu 10% comparativ cu perioada similara din 2006. Profitul net al companiei a scazut in aceeasi perioada cu 12%, pana la 2,7 mil. euro (8,9 mil. lei). Dupa primele noua luni, compania a obtinut un castig net de aproape 7 mil. euro (23 mil. lei), de la 0,4 mil. euro (1,4 mil. lei) in primele trei trimestre ale anului trecut.

Actiunile THR Marea Neagra (EFO) au crescut ieri cu 3,13%, pe fondul unui rulaj de 312.000 de euro (1,1 milioane de lei). Compania hoteliera a inregistrat in trimestrul al treilea un profit net de 5,7 mil. euro (18,4 mil. lei), cu 33% mai ridicat decat cel consemnat in perioada similara din 2006. Afacerile companiei au urcat la noua luni cu 11,6%, pana la 11,8 mil. euro (38,3 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile THR Marea Neagra s-a perfectat la un pret de 1,98 lei/actiune.

Titlurile Comnord Bucuresti (COSC) au pierdut ieri 5,35%. Actiunile companiei de constructii au facut luni obiectul unei tranzactii speciale pe piata RASDAQ, in valoare de circa 5,2 milioane de euro (18 milioane de lei). In cadrul tranzactiei a fost transferat un pachet de 0,8 milioane de actiuni, reprezentand aproape 2% din capitalul social. Pachetul a fost transferat la un pret de 22,5 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile Comnord s-a perfectat ieri la un pret de 23 lei/actiune.

Actiunile BAT Medias (BAME) au sarit ieri cu 10,76%. Cresterea vine dupa ce compania a obtinut in trimestrul al treilea un profit net de 0,27 mil. euro (circa 0,89 mil. lei), cu 41% mai ridicat decat castigul din perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat in aceeasi perioada cu 30%, la 1,28 mil. euro (4,1 mil. lei). Dupa primele noua luni, compania se afla pe profit cu 1,8 mil. euro (5,9 mil. lei), de peste patru ori mai ridicat comparativ cu anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO