Burse - Fonduri mutuale

Horaţiu Cercel aduce Concefa Sibiu la categoria I a BVB

Autor: Adrian Cojocar

22.12.2010, 23:25 54

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizatprospectul de listare al Concefa Sibiu (COFI), a doua firmă deconstrucţii după afaceri din judeţul Sibiu controlată de omul deafaceri Horaţiu Cercel, la prima categorie a Bursei.

În prezent, titlurile Concefa sunt cotate la secţiunea XMBS apieţei RASDAQ, unde transferurile de acţiuni se fac prin negociereşi cu program limitat de tranzacţionare, fiind cele mai lichidetitluri de pe acest segment. Acţiunile Concefa sunt cotate înprezent la 0,14 lei, capitalizarea companiei fiind de 79,6 mil. lei(18,5 mil. euro).

Prin această listare conducerea companiei spunea recent că vreaprintre altele să atragă bani de pe piaţă pentru a-şi atingeobiectivele de investiţii pe care le are în vedere pentru următoriiani. Cercel a atras anul acesta 37,1 mil. lei (8,6 mil. euro) de peBursă printr-o majorare de capital derulată la Concefa, gradul desubscriere fiind de 94%. Cea mai mare parte a banilor atraşi înmajorare sunt destinaţi achiziţiei de către Concefa a firmei TuneleSA, controlată de Horaţiu Cercel, iar restul banilor vor fiorientaţi către creşterea lichidităţii companiei deconstrucţii.

Familia Cercel controlează 70% din acţiunile Concefa, restul de30% fiind la acţionarii minoritari, printre care fondul deinvestiţii american Artio Global, cu circa 2,6%.

Concefa este una dintre puţinele firme de construcţii de peBursă care a înregistrat anul acesta un avans la nivelulindicatorilor financiari, în condiţiile în care sectorulconstrucţiilor a avut în 2010 una dintre cele mai mari scăderi înrândul sectoarelor importante ale economiei. Afacerile Concefa auurcat cu 30,1% în primele nouă luni, ajungând la 58,6 mil. lei, iarprofitul societăţii s-a majorat de şase ori, la 2,4 mil. lei.

"Societatea traversează în continuare o perioadă de recesiuneeconomică, resimţită şi pe piaţa construcţiilor, însă dinamicanegativă a acestui sector s-a atenuat în prima jumătate a anului2010. Conjuctural, societatea are contracte semnate cu alocaţiibugetare pentru anul în curs care permit mai mult decât dublareacifrei de afaceri din 2009. Semnificativ pentru anul 2010 esteproiectul Silver Mountain din Poiana Braşov, unde Concefa vaexecuta până la finalul anului lucrări de 20 de milioane de euro",se arată în prospectul de listare al companiei. La Putnea Seacă,proiect de reconstrucţie a infrastructurii feroviare, Concefa aresemnat un contract în valoare de 13,2 mil. euro.

Concefa îşi bugetase iniţial pentru 2010 afaceri de 231 mil. leişi un profit net de circa 24 mil. lei, însă din cauza decalăriiunor proiecte estimările recente ale proprietarului companieiindică un avans de circa 53% faţă de anul 2009 la nivelulafacerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO