Burse - Fonduri mutuale

Impact a castigat peste 33 mil. euro din reevaluarea activelor

19.02.2007, 18:09 12

Compania de dezvoltare imobiliara Impact Developer & Contractor a inregistrat anul trecut un profit de 112,5mil. lei (33,1 mil. euro) din reevaluarea investitiilor imobiliare, conform Standardelor Internationale de Contabilitate.
In aceste conditii, compania a raportat un profit brut, conform IAS, de 138,8 mil. lei (40,8 mil. euro), mai mare decat cifra de afaceri, care a fost de 117,8 mil. lei (34,6 mil. euro).
Profitul din reevaluare reflecta cresterea valorii proprietatilor imobiliare ale Impact, reprezentand un indiciu important pentru investitori cu privire la valoarea activelor companiei. Acesta reprezinta practic diferenta dintre valoarea de piata (justa) a proprietatilor reevaluate si valoarea la care acestea se regasesc in bilantul contabil al companiei. Din acest motiv, profitul din reevaluarea activelor este unul virtual, acesta urmand sa devina un profit real in momentul in care proprietatile respective ar fi vandute.
Valoarea Impact a crescut la Bursa cu aproape 20% de la inceputul acestui an si cu 60% anul trecut, in ciuda scaderii veniturilor companiei, pe fondul asteptarilor investitorilor privind cresterea valorii activelor companiei.
Profitul din reevaluarea investitiilor imobiliare conform IAS 40, norma dupa care Impact si-a reevaluat activele, se calculeaza numai pentru acele proprietati imobiliare (terenuri sau cladiri) detinute de proprietar pentru a le inchiria sau pentru a beneficia de pe urma cresterii lor in valoare.
Reevaluarea nu se aplica asupra activelor utilizate in productia de bunuri, prestarea de servicii sau in scopuri administrative si nici pentru activele care urmeaza sa fie vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii.
Activele reevaluate conform IAS 40 reprezinta mai putin de 50% din totalul investitiilor imobiliare ale Impact, potrivit reprezentantilor companiei.
Acestia nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe informatii in legatura cu rezultatele raportate.
Impact a achizitionat anul trecut terenuri cu suprafata totala de circa 38 de hectare in Bucuresti si Oradea.
La finele lui 2005, compania mai detinea 80 de hectare de terenuri in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Oradea si Voluntari. O parte din aceste terenuri sunt utilizate in prezent pentru construirea unor ansambluri rezidentiale, iar celelalte reprezinta posibile locatii pentru proiectele viitoare ale Impact.
Pe Bursa se tine in continuare seama de raportarile conform Standardelor Romanesti de Contabilitate (RAS).
Conform acestei raportari, Impact a obtinut anul trecut un profit brut de 24,2 mil. lei (6,87 mil. euro), cu 56% mai mare decat in 2005. Profitul net a fost anul trecut de 18,7 mil. lei (5,3 mil. euro), cu 74% mai mare decat in 2005, dar sub nivelul bugetat de 13,2 mil. euro.
Cifra de afaceri a companiei, conform RAS, s-a ridicat anul trecut la 115,8 mil. lei (32,9 mil. euro), cu 8,5% mai mica, in lei, fata de 2005. Compania a vandut anul trecut imobilul de birouri Construdava I pentru circa 19 mil. euro.
Impact are un capital social de 100 de mil. lei (29,4 mil. euro).
Compania este controlata de catre manageri, care detin circa 40% din actiuni, conform ultimelor date disponibile, in timp ce fondurile straine de investitii au ajuns sa detina peste 25% din actiuni.
Actiunile Impact sunt listate la categoria I a Bursei de Valori, ultima tranzactie cu acestea realizandu-se, vineri, la pretul de 0,695 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de circa 204 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels