Burse - Fonduri mutuale

În cel mai bun an pentru producţia de îngrăşăminte Amonil a renunţat să mai producă şi a făcut pierderi de 16 mil. lei

Autor: Adrian Cojocar

15.11.2011, 17:46 347

Amonil Slobozia (AMO), firmă despre care există informaţii că ar face parte din grupul omului de afaceri Ioan Niculae, şi-a găsit un moment cât se poate de nefericit pentru a renunţa la activitatea de producţie de îngrăşăminte chimice, pe care a desfăşurat-o până anul trecut, în condiţiile în care firma a raportat în primele nouă luni ale anului pierderi de circa 16 mil. lei.

Producătorii de îngrăşăminte chimice au avut parte în 2011 de unul dintre cei mai buni ani, preţurile şi cererea atât internă cât şi externă aducându-le profituri record. De exemplu Azomureş, liderul pieţei, a realizat în primul semestru un câştig net de 163,2 mil. lei şi afaceri în creştere cu 61%.

În primele nouă luni Amonil şi-a redus afacerile cu 91%, respectiv o scădere de peste 10 ori faţă de vânzările de 103 mil. lei atinse în perioada similară a anului trecut.

Compania a înregistrat în trimestrul trei o pierdere de 1,2 mil. lei la o cifră de afaceri de 1,6 mil. lei.

Amonil a decis anul acesta să se orienteze pe producţia de energie electrică şi să treacă pe plan secundar producţia de îngrăşăminte, însă din datele financiare prezentate pe bursă reiese că firma a renunţat să mai producă anul acesta îngrăşăminte.

Decizia vine în contextul în care compania a pierdut încă din 2009 principalele active de producţie în favoarea firmei Chemgas Holding Corporation, firmă care face parte din grupul InterAgro.

Piaţa de îngrăşăminte este împărţită între turcii de la Azomureş şi omul de afaceri Ioan Niculae care deţine mai multe combinate chimice.

Amonil este controlată de două firme înregistrate în insulele Belize, Zalois şi Jovline, care deţin împreună 50,4% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO