Burse - Fonduri mutuale

În timp ce IAR Ghimbav scade de la an la an, Premium Aerotec mai are nevoie de 10 hectare ca să-şi extindă afacerile

ÃŽn timp ce IAR Ghimbav scade de la an la an, Premium...

Autor: Adrian Cojocar

10.12.2013, 00:08 363
Premium Aerotec, fabrica construită în urmă cu doi ani pe platforma IAR Ghimbav de către gigantul EADS şi unde se produc suban­sambluri pentru avioane Airbus, intenţionează să închirieze de la compania românească încă 10 hectare de teren pe lângă cele 6 hectare pe care le-a primit iniţial în vederea extinderii producţiei.
 
„Având în vedere solicitarea acestei companii (Premium Aerotec - n.red.) de a extinde producţia de componente de aviaţie utilizate de Airbus, care necesită construirea de noi hale industriale precum şi extinderea celor existente, prin prezenta ne manifestăm intenţia de a extinde suprafaţa care face obiectul Contractului de Superficie mai sus menţionat în zona adiacentă acesteia, pentru o suprafaţă de 10 hectare, în aceleaşi condiţii financiare“, se arată într-un document din materiale AGA de la IAR Ghimbav semnat de Sorin Ciucă, reprezentantul Aerospace Technology Park, firma prin care Premium Aerotec urmează să preia în folosinţă terenul.
 
Cele 10 hectare de teren fac parte dintr-o veche pistă de încercări pentru avioane de 108 hectare de pe vremea când IAR se ocupa cu producţia de avioane uşoare, însă în 2004 firma s-a divizat şi această activitate a fost preluată de Construcţii Aeronautice SA (CAER), dar terenul a rămas în proprietatea IAR. Construcţii Aero­nautice are în prezent un volum foarte redus de activitate.
 
Premium Aerotec s-a angajat să investească în primă fază la Ghimbav 45 mil. euro, iar până în 2011 investise deja 40 mil. euro, în timp ce alţi parteneri şi furnizori din industria de aviaţie românească urmau să aducă o sumă similară, pentru ca fabrica să ajungă la vânzări de 100 mil. euro. Guvernul a acordat de asemenea un ajutor de stat în valoare de 21,3 mil. euro pentru acest proiect. La finalul acestor investiţii, Louis Gallois, şeful EADS prezent în 2011 la Ghimbav, estima că grupul ar putea să ajungă la 1.000 de salariaţi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO