Burse - Fonduri mutuale

Inceputul de an pe Bursa este chiar mai prost decat in 2008

Inceputul de an pe Bursa este chiar mai prost decat in 2008
25.01.2009, 18:31 18

Cele mai importante 25 de actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti, reprezentate de indicele BET-XT, au pierdut in primele trei saptamani din acest an in medie circa 20%, o scadere la fel de ampla precum cea din aceeasi perioada a anului trecut, cand acestea s-au depreciat in medie cu 21,6%. In euro insa, pierderile se apropie de 25%.

Cei mai multi dintre brokeri se asteptau ca piata sa atinga noi minime in prima parte din 2009, dar anticipau ca evolutia Bursei pe ansamblu va fi mai buna in acest an decat in 2008. Evolutia pietei de capital a fost marcata si in acest inceput de an de stirile negative pe plan international, in special cele privind pierderile uriase ale institutiilor financiare.
Diferenta este ca in urma cu un an putini erau cei care anticipau amploarea pe care urma sa o ia criza, iar cei mai multi investitori isi pastrau optimismul si apreciau scaderile ca pe o oportunitate de a cumpara la preturi mai mici.
Optimismul era dat si de faptul ca in prima parte a anului trecut economia Romaniei inregistra o crestere puternica. In prezent semnele de incetinire sunt tot mai evidente, iar asteptarile recesioniste ale analistilor incepand sa prinda contur.
Interesul redus pentru Bursa comparativ cu situatia de acum un an se poate vedea prin rulajele mult mai scazute din prezent.
La capitolul lichiditate, cel mai mult au avut de suferit actiunile SIF Oltenia (SIF2) si SIF Moldova (SIF5), care realizau in primele trei saptamani din 2008 tranzactii cumulate de 260 de milioane de lei, fata de numai 20 de milioane de lei in acest an. Daca anul trecut toate actiunile din topul tranzactiilor inregistrau corectii ce depaseau 15%, in acest an au fost actiuni care au rezistat mai bine.
De exemplu, titlurile Rompetrol Rafinare au consemnat chiar un avans de 25%, fata de o scadere de 18% in acelasi interval din 2008, la fel si titlurile SIF Transilvania si Transelectrica, cu un declin de 4,4% si respectiv 5,5% de la finele anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO