Burse - Fonduri mutuale

Inchiderea BVB a trimis speculatorii la Sibex, pe valute

09.10.2008, 19:53 22

Decizia Consiliului de Administratie al Bursei de Valori de a suspenda sedinta de tranzactionare de miercuri a luat prin surprindere intreaga piata, insa speculatorii au gasit un refugiu: piata de la Sibiu.

Indiferent ca sunt investitori, speculatori sau hedgeri, in ultimele luni piata derivatelor de la Sibiu a reprezentat o solutie de plasament pentru acestia, atragand tot mai multi bani si reusind de cele mai multe ori sa depaseasca lichiditatea zilnica inregistrata de Bursa.
Miercuri, dupa inchiderea sedintei bursiere si implicit suspendarea tranzactionarii derivatelor cu activul suport actiuni, Sibex-ul a demonstrat ca derivatele pe valuta pot atrage la fel de multi bani ca si cele pe SIF2 sau SIF5.
"Tinand cont ca cele mai lichide derivate au fost in ultimul timp cele pe SIF2 si SIF5, s-a simtit efectul inchiderii sedintei de tranzactionare de la BVB si suspendarea tranzactionarii contractelor pe actiuni la Sibiu. Lichiditatea a fost mai mica fata de cea din sedintele trecute, cea mai mare parte a acesteia fiind realizata inainte de sistarea tranzactiilor pe actiuni. Cu toate acestea, derivatele pe euro au fost destul de lichide ieri", spune Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al Sibex.
Astfel, daca in prima ora de tranzactionare de miercuri lichiditatea din piata atingea deja circa 13 milioane de lei (3,3 mil. euro), majoritatea fiind realizata pe derivatele celor doua societati de investitii financiare in conditiile in care la Bursa titlurile respective inregistrau corectii severe, restul sedintei a atras inca 6,5 milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro), atentia investitorilor fiind indreptata inspre derivatele pe cursul euro.
"Dupa evolutiile din ultima vreme a cursului leu - euro precum si datorita faptului ca au fost singurele posibilitati de tranzactionare dupa inchiderea Bursei miercuri, s-au intensificat achizitiile pe valuta. Speculantii au trecut de la derivatele pe actiuni la cele pe valuta, deoarece practic nu ii intereseaza tipul contractului, ci doar posibilitatea de a specula", spune Adrian Ciudin, trader Carpatica Invest.
De aceeasi parere este si Todarita, acesta spunand ca volatilitatea cursului de schimb din ultimele zile a dus la un interes crescut al speculatorilor privind derivatele pe valuta.
Interesul investitorilor pentru derivatele pe euro poate fi observata si prin prisma numarului de contracte incheiate. Astfel, daca in prima ora de tranzactionare de miercuri majoritatea contractelor s-au realizat pe SIF2 si SIF5, derivatele pe euro atragand doar 300 de contracte, in partea a doua a sedintei de tranzactionare s-au mai incheiat inca 1.600 de contracte pe euro.
"Cine a tinut in acest an banii la Bursa a avut numai de pierdut, in vreme ce piata derivatelor a oferit oportunitati de castig. Desigur ca si aici au fost persoane care au pierdut, deoarece mereu cand cineva castiga altcineva pierde. Insa, per ansamblu, pot spune ca am avut parte de un an bun la Sibiu", a declarat Todarita.
Cu o ora inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri, piata de la Sibiu inregistra tranzactii in valoare de circa 32 milioane de lei (8,2 milioane de euro), aproape acelasi nivel pe care l-a inregistrat lichiditatea de la Bursa de Valori Bucuresti. Cele mai cautate au fost contractele pe SIF Oltenia, fiind incheiate circa 14.000 de contracte, in vreme ce derivatele pe SIF Moldova au atras un numar de aproximativ 8.000 de contracte. Spre deosebire de sedinta de miercuri, derivatele pe euro au atras ieri numai 2.400 de contracte. Majoritatea contractelor incheiate ieri au scadenta in luna decembrie a anului curent.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO