Burse - Fonduri mutuale

Innova: Activele romanesti, supraevaluate cu 20%

28.05.2008, 21:15 20

Fondurile de private equity spun ca activele romanesti sunt printre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est, numarul limitat de companii si sectoare de activitate cu potential inclinand balanta in favoarea antreprenorilor locali.
"Activele romanesti sunt cu pana la 20% mai scumpe decat cele din Polonia si Cehia. Acest lucru se intampla pentru ca exista un numar limitar de companii care trezesc interesul investitorilor de private equity, astfel ca investitorii ajung sa se uite la aceleasi potentiale tranzactii, iar antreprenorii romanii tin pretul destul de sus", a declarat pentru ZF Robert Conn, co-fondatorul Innova Capital, companie poloneza de private equity cu peste 500 de milioane de euro in administrare.
Polonezii de la Innova au intrat pe piata locala in 1999 prin achizitia Orange Telecom, companie vanduta dupa sase ani catre France Telecom.
La Fantana este a doua tranzactie realizata de Innova in Romania, investitie in valoare de 35 de milioane de euro care avut loc in vara anului trecut. Despre pretul ridicat de intrare in companiile romanesi s-a plans si Robert Luke, directorul general la companiei spaniole GED Capital Management, care a declarat ca piata locala este una dintre cele mai dure din regiune din perspectiva investitorului de private equity, pentru ca jucatorii imping foarte sus pretul tranzactiilor.
Presedintele fondului de investitii SigmaBleyzer, Michael Bleyzer, a subliniat in unul dintre interviurile acordate ZF ca pretul pe care intreprinzatorii romani il cer pentru business a devenit prea mare in raport cu valoarea reala. "Cand am cumparat La Fantana, investitorii ne-au spus ca pretul platit a fost prea mare. Insa evolutia companiei din urmatoarele sase luni a demonstrat ca nu este asa. Acum La Fantana este cu un an inaintea planurilor noastre", a explicat cofondatorul Innova Capital.
In ciuda activelor scumpe, piata locala este pe lista de prioritati a companiei poloneze de private equity, principalele domenii de activitate luate in vizor fiind telecomunicatiile, serviciile financiare si productia industriala. "Ne propunem sa incheiem o tranzactie pe an in Romania, in acest sens avem alocat un buget de investitii de pana la 300 de milioane de lei (80 mil. euro) pentru fiecare tranzactie", a conchis Robert Conn de la Innova Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO