Burse - Fonduri mutuale

Intercapital: Actiunile Condmag sunt supraevaluate

19.06.2007, 17:20 19

Analistii societatii de brokeraj Intercapital Invest considera ca actiunile Condmag sunt supraevaluate pe termen scurt prin prisma indicatorilor de evaluare care se situeaza peste media companiilor din Europa de Vest si de Est care activeaza pe acelasi domeniu, constructia de magistrale pentru gaze, petrol si apa.
Condmag are o valoare a PER (raportul pret/profit pe actiune) de aproape 110 in timp ce media acestui indicator in cazul a trei companii asemanatoare din Europa este 50.
Intercapital mai spune in raport ca dependenta fata de Transgaz, clientul principal al Condmag, este una prea mare, lucru care s-a reflectat in scaderea afacerilor si profitabilitatii de anul trecut.
Compania a raportat anul trecut afaceri de 31,5 mil. euro (111 mil. lei), in scadere cu 8,7%(in euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar rata profitabilitatii a scazut la 3,23% in conditiile in care rezultatul exercitiului s-a injumatatit la 1,02 mil. euro (3,6 mil. lei).
Analistii de la Intercapital arata insa ca pe termen mediu si lung, actiunile Condmag raman o "oportunitate buna de investire".
Ei justifica acest lucru prin prezenta in actionariatul companiei a trei fonduri de investitii, O.G.B.B.A. Van Herk B.V.(10,6%), Julius Baer International Equity Fund (9,6%), MEI - Roemenie & Bulgarije Fonds N.V. (7,7%), al caror comportament investitional se caracterizeaza prin investitii care ajung la maturitate intr-un orizont mai lung de timp.
Alte atuuri pe care specialistii societatii de brokeraj le identifica la Candmag sunt transferul actiunii Condmag pe Bursa, ceea ce va duce la sporirea lichiditatii si transparentei, dar si proiectul magistralei Nabucco, o conducta de gaze care va tranzita Romania si la constructia careia va lua parte Transgaz, principalul client al Condmag.
"Principalul avantaj in conditiile promovarii la cota unui emitent este in acest moment transparenta pe care trebuie sa o asigure compania respectiva in ceea ce priveste rezultatele financiare si evenimentele legate de companie.
Totusi, pe termen scurt, consideram ca emitentul va inregistra o crestere mai moderata a cifrei de afaceri si a profitabilitatii", spune Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiza al Intercapital.
Actionarul principal al companiei este societatea specializata in foraje pentru petrol si gaze Dafora Medias, care detine 43,6% din actiuni. Dafora este controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean, acesta fiind totodata si presedintele Condmag.
In ultima sedinta bursiera actiunile Condmag au inchis la acelasi nivel fata de sedinta anterioara pe fondul unei valori a tranzactiilor redusa, sub 70.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO