Burse - Fonduri mutuale

Interesul redus al investitorilor a injumatatit rulajele brokerilor

Interesul redus al investitorilor a injumatatit rulajele brokerilor

Click pentru imaginea marita

03.03.2008, 17:13 14

Luna februarie a fost cea mai proasta din ultimul an si jumatate pentru societatile de brokeraj, valoarea tranzactiilor de pe Bursa scazand dramatic pe fondul incertitudinilor legate de criza internationala.
Valoarea tranzactiilor totale de pe BVB, inclusiv piata RASDAQ, a fost luna trecuta de 761 mil. lei (circa 208 mil. euro), in scadere cu 34% fata de luna ianuarie, fiind cel mai redus rulaj din august 2006 pana in prezent.
In aceste conditii, majoritatea societatilor de brokeraj au inregistrat scaderi semnificative ale rulajelor, scaderi care in unele cazuri au depasit 50%. De exemplu, Raiffeisen Capital & Investment a intermediat in februarie tranzactii de aproape 20 mil. euro, cu 59% mai mici decat in ianuarie, in timp ce tranzactiile derulate prin societatea independenta de brokeraj IFB Finwest din Arad au scazut cu 51%, la 13 mil. euro.
KBC Securities, ING Bank si BT Securities si-au pastrat primele trei pozitii in topul brokerilor, ca si in ianuarie, dar au inregistrat la randul lor rulaje cu 35-40% mai mici.
Dintre primele 20 de societati de brokeraj, doar CA IB Securities a inregistrat o crestere a tranzactiilor in februarie, la 25 mil. euro, dupa o activitate foarte redusa in ianuarie.
Activitatea in scadere de la Bursa din ultimele luni a fost determinata de prezenta foarte slaba a investitorilor straini in piata, in conditiile in care aversiunea fata de risc pe pietele internationale e in crestere, iar pietele emergente, cum e cea romaneasca, sunt considerate riscante.
In lipsa investitorilor, piata a atins noi minime in luna februarie, indicii bursieri coborand la nivelurile de la mijlocul lui 2006. Spre sfarsitul lunii, piata a recuperat insa pierderile, pe fondul rezultatelor financiare pozitive raportate de companiile listate. Astfel, indicii BET si BET-C au incheiat luna cu scaderi de 1,7%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 3%.
Cele mai tranzactionate titluri au fost in ultima luna cele ale societatilor de investitii financiare (SIF) si ale celor doua banci (TLV si BRD), cu o pondere de peste 55% in rulajul total, urmate de actiunile companiilor din domeniul energiei (SNP, TEL si TGN), cu o pondere de circa 14% in tranzactiile totale.
Pe RASDAQ, cele mai tranzactionate au fost actiunile Albalact (ALBZ), Iproeb Bistrita (IPRU) si Armax Gaz Medias (ARAX).
Luna februarie a adus si listarea la BVB a bancii austriece Erste, actionarul majoritar al BCR, listare care a adus o serie de premiere pe piata de la Bucuresti, una dintre ele fiind institutia market makerului. BCR, alaturi de KBC Securities si banca de investitii ceha Wood & Company au fost autorizati ca market makeri, obligatia lor fiind aceea de a oferi contrapartida investitorilor interesati sa vanda sau sa cumpere actiuni Erste Bank.
Contributia Erste la cresterea tranzactiilor de pe Bursa a fost insa redusa, tranzactiile realizate cu aceste titluri pe parcursul lunii trecute fiind de 16 milioane de lei (4,35 mil. euro).
BCR, cea mai mare banca din sistem, a realizat un rulaj de aproape 10 mil. lei (2,7 mil. euro) in prima luna in care a operat direct pe Bursa, cea mai mare parte a acestui rulaj provenind din tranzactii realizate cu actiuni Erste in calitate de market maker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO