Burse - Fonduri mutuale

​Intermediarii ofertei Petrom: Contextul de piaţă şi prudenţa investitorilor au împiedicat încheierea tranzacţiei

Autor: Andrei Chirileasa

22.07.2011, 17:39 216

Termenul limită pentru subscrierile din oferta publică secundarăa Petrom s-a încheiat vineri, 22 iulie, la ora 12:00. Membriisindicatului de intermediere au centralizat toate datele şi autransmis autorităţilor, conform obligaţiilor contractuale,rezultatele finale ale subscrierilor. În baza datelor centralizate,anunţăm că subscrierile din oferta Petrom s-au situat sub nivelulde 80% din totalul ofertei, au anunţat reprezentanţii consorţiuluide intermediere a ofertei Petrom.

"Condiţiile dificile de pe pieţele internaţionale şiînrăutăţirea lor pe parcursul procesului de marketing al oferteiPetrom au făcut extrem de dificilă încheierea tranzacţiei. În acestcontext, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pe pieţe decapital cu care nu sunt familiarizaţi, este destul de limitat. Vomcontinua să colaborăm cu guvernul şi suntem încrezători că ofertaPetrom va putea fi încheiată cu succes când condiţiile de piaţă sevor stabiliza", a declarat John Porter, Managing Director, Head ofFinancing Group la Renaissance Capital, banca de investiţii care acondus consorţiul de intermediere a ofertei Petrom.

"Pieţele de capital au fost extrem de volatile. Acest fapt s-asimţit şi pe piaţa din România. În ciuda atractivităţii oferteiPetrom, întreg contextul amintit a indus în rândul investitorilor oatitudine mult mai prudentă, fapt ce a condus la reducereaexpunerilor pe piaţa de capital şi a nivelului investiţiilor. Cândpieţele vor ieşi din aceste valuri de neîncredere, oferta Petrompoate fi reluată cu succes", a explicat Rareş Nilaş, directorulgeneral al BT Securities, una dintre firmele de brokeraj localeimplicate în consorţiul de intermediere.

Ceilalţi intermediari locali ai ofertei au fost EFG EurobankSecurities şi Romcapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO