Burse - Fonduri mutuale

Intoarcerea banilor de la Transgaz, speranta pentru un decembrie de vis

10.12.2007, 16:39 25

Investitorii cu pozitii deschise pe Bursa de la Bucuresti asteapta ultimele doua saptamani de tranzactionare din acest an cu optimism, mizand pe o crestere sustinuta a cotatiilor in urma deblocarii banilor din suprasubscrierea ofertei Transgaz.
Foamea de noi companii pe Bursa a adus un grad de suprasubscriere de 24 de ori la Transgaz pe transa investitorilor institutionali si fonduri totale de 1,1 miliarde de euro implicate in cel mai important IPO al acestui an.
Anticipand ca o parte din banii implicati se vor intoarce in piata, cumparatorii au revenit puternic in piata saptamana trecuta, cand BET-FI au avansat cu 10,8%. Volumele de tranzactionare nu au fost spectaculoase, insa peste media ultimelor luni. "Intotdeauna un eveniment de marca lasa urme in piata. Multi s-au uitat acum pe ce s-a intamplat la Transelectrica. Atunci banii deblocati din oferta s-au intors in piata si au intrat pe cele mai lichide actiuni, urcand puternic societatile de investitii financiare", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securites.
Ultima sedinta de tranzactionare a fost insa una destul de apatica, cu un rulaj de 12 milioane de euro pe piata reglementata si cu variatii minime ale indicilor. BET a castigat 0,5%, in timp ce societatile de investitii financiare au dat inapoi in medie cu 0,7%.
"Ramane de vazut cati bani vor mai intra de data aceasta in piata, in conditiile in care in ultimele doua saptamani societatile de investitii financiare au urcat cu peste 15%", spune Mihai Chisu.
Brokerii raman insa optimisti in ceea ce priveste restul zilelor de tranzactionare din acest an si spun ca alte aprecieri sunt foarte posibile. In plus, ianuarie este cunoscuta ca o luna de aprecieri, datorita si asa-numitul "efect de ianuarie".
"Decembrie este o luna care tine in general cu longerii, cei care cumpara. In plus, banii care vor intra din suprasubscrierea Transgaz vor depresuriza piata de vanzatori", spune Mihai Chisu.
Bursele internationale au avut si ele o saptamana buna, dupa ce teama unei crize pe piata americana a creditului ipotecar s-a mai domolit, administratia Bush anuntand un plan de inghetare a unora dintre dobanzi, pentru a evita o eventuala recesiune.
Vineri FTSE 100 a urcat cu peste 1%, iar Dow Jones Industrial Average a inchis aproape la acelasi nivel din sedinta anterioara.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut vineri 1,45%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la 2,32 milioane de euro (8,18 milioane de lei). SIF-ul a subscris saptamana trecuta 90.000 de actiuni in cadrul ofertei publice initiale derulate de Transgaz Medias, valoarea totala a plasamentului fiind de 4,8 milioane de euro (17,27 milioane de lei). Oferta de vanzare in vederea listarii Transgaz a fost lansata in 26 noiembrie la un pret de 191,92 lei/actiune si s-a incheiat vineri, 7 decembrie. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat in sedinta de vineri la un pret de 3,41 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au crescut vineri cu 0,77%, pe fondul unui rulaj de 0,49 milioane de euro (1,72 milioane de lei). Societatea de intermediere financiara, singura societate de brokeraj listata la Bursa de Valori, a subscris in cadrul ofertei publice de la Transgaz actiuni in valoare de 5,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro). Volumul reprezinta circa 2% din totalul actiunilor scoase la vanzare. Mijlocul acestei saptamani este ultima zi in care investitorii vor putea sa subscrie actiuni in noua majorare de capital intreprinsa de intermediar. In prima saptamana din decembrie, titlurile Broker au crescut cu peste 6%, pana la un pret de 2,63 lei/actiune vineri.

Actiunile Zentiva Bucuresti (SCD) s-au apreciat vineri cu 1,74%. Analistii de la KBC Securities au modificat recomandarea de "vanzare" pe care o aveau pe actiunile companiei farmaceutice, noua recomandare fiind de "pastrare" a titlurilor. KBC si-a imbunatatit recomandarea ca urmare in principal a scaderii puternice, de peste 30%, suferite de pretul actiunilor Zentiva la Bursa incepand cu mijlocul lunii octombrie. Scaderea a dus actiunile sub valoarea "corecta" estimata de KBC pentru aceste titluri, ea fiind cauzata mai ales de rezultatele financiare slabe raportate de companie. Ultima tranzactie cu titlurile Zentiva Bucuresti s-a perfectat vineri la un pret de 1,17 lei/actiune.

Titlurile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au sarit vineri cu 7,54%, pe fondul unui rulaj de circa 0,42 mil. euro (1,46 mil. lei). Actionarii companiei au aprobat saptamana trecuta splitarea actiunilor prin diminuarea valorii nominale de la 2,5 lei/actiune la 0,1 lei/actiune, fiecare actionar urmand sa primeasca 25 de actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta. S-a aprobat, de asemenea, si majorarea capitalului social cu 5,1 mil. euro (17,98 mil. lei), prin aport in numerar din partea actionarilor. Majorarea se va efectua prin emisiunea a circa 7,19 mil. actiuni noi la un pret de 2,5 lei/actiune, fiecare actionar putand subscrie o actiune noua la fiecare trei actiuni detinute inaintea procesului de splitare.

Actiunile Transilvania Constructii (COTR) au crescut vineri cu 3,14%. Conducerea societatii va discuta in adunarea generala de la jumatatea lunii curente transferul titlurilor companiei de pe piata RASDAQ la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Actionarii Transilvania Constructii vor mai discuta la aceeasi data majorarea planului de investitii si atragerea de finantari de pe Bursa prin intermediul unei operatiuni de majorare a capitalului social. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, s-a apreciat vineri cu 0,33%. Ultima tranzactie cu titlurile Transilvania Constructii s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 515 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO