Burse - Fonduri mutuale

Investiţiile în acţiunile din industria apărării, randament cu multe peste media pieţelor: dinamici cuprinse între 21% şi 86% pe companii europene

Investiţiile în acţiunile din industria apărării,...

Autor: Eduard Ivanovici

26.10.2022, 00:04 527

Acţiunile Rheinmetall, un producător german de vehicule blindate de luptă, au un avans de 86% anul acesta, ceea ce se traduce printr-o capitalizare de aproximativ 7 mld. euro. 

În Germania, ţară care a anunţat anul acesta că va cheltui peste 2% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, indicele bursier DAX 30 s-a depreciat cu 19% în 2022, potrivit MarketWatch. De când Rusia a atacat Ucraina la finalul lunii februarie, acţiunile din industria apărării au înregistrat evoluţii cu mult peste dinamica burselor, afectate de războiul din estul Europei, creşterea ratelor dobânzilor, inflaţie şi constanta înrăutăţire a peisajului economic. Pe piaţa de capital din Milano, grupul industrial italian Leonardo SpA afişează un plus de 21% de la începutul lui 2022 încoace, în timp ce indicele de referinţă FTSE-MIB a pierdut 20%. 

Acţiunile Thales, companie franceză de apărare, au crescut cu 57% în aceeaşi perioadă. Indicele CAC 40 din Paris are minus 15%. Cele două societăţi au valori din piaţă de 4,5, respectiv 25,4 miliarde de euro.

În Ţările de Jos, acţiunile BAE Systems – cel mai mare producător de armament din Europa, cu o capitalizare de 25 de miliarde de euro – s-au apreciat cu 47%, pe un indice AEX care a pierdut 18%.

Northrop Grumman, companie americană din domeniul apărării, unul dintre principalii contractori din SUA, a crescut cu 36% anul acesta, iar acţiunile Lockheed Martin, producătorul avioanelor F-35 Fighter, listat pe Bursa de Valori din New York (NYSE), au urcat cu 28%, ajungându-se astfel la capitalizări de 81 de miliarde de dolari, respectiv 120 de miliarde.

Deşi a înregistrat o evoluţie mai mică, de 2%, Raytheon, producătorul rachetelor antiaeriene Stinger, a depăşit cu mult dinamica indicelui american S&P 500, aflat în declin de 22% de la începutul anului..

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO