Burse - Fonduri mutuale

Investitor nou pe bursă? Cum îţi poţi ruina portofoliul din cinci mişcări

Investitor nou pe bursă? Cum îţi poţi ruina portofoliul din cinci mişcări

Foto: AFP

Autor: Roxana Pricop

25.12.2011, 11:03 1815

Tranzacţiile cu acţiuni nu au fost nicicând mai accesibile: oricine cu conexiune la Internet şi cu un cont bancar are permisiune să intre în ringul bursier. Accesul facil este un aspect pozitiv pentru că încurajează persoanele să investească pe cont propriu şi să nu depindă de administratorii de bani sau de fondurile mutuale. Cu toate acestea, există însă un set de greşeli pe care le fac investitorii aflaţi la primul plasament atunci când încearcă să aleagă acţiunile precum Buffett sau să shorteze precum Soros.

1. Se aruncă în piaţă cu capul înainte

Regulile elementare de investiţii sunt extrem de simple: cumperi la preţul mai mic şi vinzi la un preţ mai mare. În practică însă, investitorul trebuie să înveţe să recunoască un preţ mic şi un preţ mare în cadrul unei pieţe unde totul depinde de diferite interpretări ale unor grafice. Piaţa este relativă, iar ceea ce poate fi "sus" pentru un vânzător în ochii unui cumpărător poate fi considerat "jos" , astfel că este important ca investitorul să studieze înainte de începe să tranzacţioneze.

2. Cumpără acţiuni de câţiva bani ("penny stocks")

La o primă vedere, acţiunile de câţiva bani par a fi o idee bună. Cu mai puţin de 100 de lei, investitorul poate cumpăra mult mai multe acţiuni de tip "penny stocks" decât un "blue chip" care costă şi 10 lei o acţiune. De obicei, acţiunile din tipul "penny stocks" sunt mai volatile şi expuse riscurilor. Din cauza scăderilor cauzate de criza financiară, multe din acţiunile considerate "blue chip" au înregistrat scăderi puternice ale cotaţiilor şi au ajuns pe Bursa de la Bucureşti să valoreze sub 1 leu.

3. Intră cu toţi banii pe o singură investiţie

Nu este o mişcare inspirată să investeşti întregul capital disponibil într-o singură piaţă, fie că este cea de acţiuni, de mărfuri, de valute sau chiar de obligaţiuni. Diversificarea pe clase de active este una dintre cele mai bune metode de reducere a riscului, şi deci a pierderilor.

4. Investesc rezervele de "cash"

Studiile arată că atunci când "cash" este aruncat în piaţă aduce rezultate mai bune decât atunci când este investit gradual, dar asta nu înseamnă că investitorii trebuie să investească până când rămân fără lichidităţi. A fi investitor este un business pe termen lung indiferent că tranzacţionezi o dată pe an sau o dată pe oră, iar pentru a rămâne în business sunt necesare lichdităţi pentru a lua parte la oportunităţi sau pentru a ieşi dintr-o situaţie de urgenţă.

5. Goana după zvonuri

Investiţia pe zvonuri este o mişcare proastă pentru că uneori poate funcţiona, dar de cele mai multe ori nu. Este foarte dificil de ghicit cine va fi următorul Apple, astfel că în loc să gonească după zvonuri, investitorii ar trebui să înceapă cu companiile pe care le cunosc din viaţa de zi cu zi. Cele mai bune prime investiţii sunt cele în companiile pe care investitorul le înţelege şi ale căror produse le foloseşte sau cunoaşte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO