Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au marcat câştiguri pe SIF-uri şi caută alte acţiuni mai ieftine

Investitorii au marcat câştiguri pe SIF-uri şi caută alte acţiuni mai ieftine

Autor: Stefan Musgociu

19.01.2012, 00:07 1506

"Probabil că investitorii au intrat într-o stare de expectativă şi nu se mai avântă să facă mişcări importante precum în zilele anterioare după ce preţurile au ajuns la niveluri destul de ridicate. Această temperare a creşterilor era de aşteptat, mulţi jucători preferând să aştepte o stabilizare a preţurilor în condiţiile în care în ultimele trei luni (de la reluarea discuţiilor privind pragul de deţinere - n.red.) preţurile acestora au înregistrat creşteri cu procentaje cuprinse între 30% şi 85%", a declarat Mihai Mureşian, directorul de tran­zac­ţionare al Intercapital Invest.

El crede că acţiunile SIF-urilor vor continua să fie vizate de investitori atât pentru dividende, cât şi pentru că noul prag de deţinere de 5% din titluri permite o expunere mai mare pe aceste titluri.

Piaţa a scăzut în prima oră cu până la 0,65%, iar apoi cotaţiile celor mai multe acţiuni au început să revină spre nivelurile de la finalul şedinţei pre­cedente. Bursa a urmat îndeaproape linia pieţelor vest-europene, astfel că între 13:00 şi 14:30 a fost pe verde, însă apoi s-a întors pe scădere.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,46%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI a scăzut cu 1,09%, influenţat în principal de corecţiile de 0,61% - 2,37% înre­gistrate de acţiunile Societăţilor de In­vestiţii Financiare (SIF). Indicele include şi acţiunile Fondului Proprie­tatea (FP), care au crescut nesem­ni­ficativ, cu 0,07%.

Scăderile titlurilor SIF-urilor au fost determinate în principal de unele marcări de profituri, deşi volumele de acţiuni scoase la vânzare nu au depăşit rulajele din şedinţele anterioare.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 25,1 milioane de lei (5,8 mi­lioane de euro). Transferurile cu titlurile SIF-urilor au însumat 16,6 milioane lei (3,8 milioane euro) şi au asigurat două treimi din lichiditatea pieţei.

"Chiar dacă în această perioadă vedetele pieţei au fost SIF-urile, este posibil ca treptat să vedem o migrare a interesului investitorilor şi către alte acţiuni, cum ar fi titlurile Fondului Proprietatea, Petrom sau Transgaz, deoarece preţurile acestora au rămas la niveluri scăzute, iar potenţialul lor de creştere este unul ridicat, cel puţin în prima jumătate a anului", a afirmat brokerul.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai li­chide din piaţă, cu transferuri de 5,3 mi­lioane lei şi respectiv 5 milioane lei. Preţul acţiunilor SIF Transilvania a scăzut cu 2,37%, la 0,5965 lei, iar titlurile SIF Oltenia au coborât cu 0,78%, la 1,15 lei.

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor SIF Oltenia a fost asigurată de două deal-uri, de 3,5 milioane lei. Tranzacţiile negociate au fost realizate la 1,165 lei, preţ cu 0,52% peste nivelul de marţi.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,3% după scăderea entuziasmului iniţial al investitorilor provocat de planul FMI de majorare a capacităţii de împrumut pentru spri­jinirea ţărilor din zona euro.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) după ce Electrica a decis să rezilieze contractul de furnizare de energie cu firma din Râmnicu-Vâlcea din cauza restanţelor. Compania primeşte în prezent curent de la Electrica printr-o filială însă nu se cunoaşte exact în ce condiţii.

  • Titlurile celor cinci SIF-uri care au înregistrat ieri scăderi de până la 2,4%, pierzând astfel o mare parte din avansul consemnat în ziua precedentă. Scăderile au venit pe o tendinţă similară de ansamblu a pieţei, indicele BET coborând ieri cu 0,5%.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschis şedinţa de ieri cu un avans de 0,6% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră principalii indici ai burselor europene consemnau variaţii reduse atât în sus, cât şi în jos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO