FINANŢE PERSONALE

Investitorii care au intrat pe bursă în 2007 pe maxime au reuşit să-şi recupereze banii prin dividende

9 iul 2014 Autor: Adrian Cojocar

Investitorii care au intrat pe bursă în cel mai nepotrivit moment posibil, adică în urmă cu şapte ani pe maximele istorice atinse de bursa de la Bucureşti în vara anului 2007, şi-au recuperat pierderile din dividendele încasate an de an de la companiile din portofoliu şi ar fi câştigat în plus circa 15%.
 
Principalul indicele al bursei, BET, care include cele mai importante 10 acţiuni de pe piaţă, se află cu 36% sub maximul atins în urmă cu şapte ani de zile, dar între timp investitorii au încasat dividende importante de la companiile de pe bursă.
 
Potrivit statisticilor ZF, dividendele au contribuit pe termen lung cu circa jumătate din randamentele obţinute de investitori pe bursa de la Bucureşti. „În această situaţie sunt investitorii care au plasat banii în companii precum Petrom, Transgaz, Aerostar, Zentiva, Conpet sau Apcarom, care au câştigat mult din dividende şi portofoliile acestora sunt peste maximele bursei. Dacă am contabiliza acţiunile gratuite ca dividende la Banca Transilvania cred că şi acestea s-ar situa aproape de maximele din 2007. În schimb SIF-urile sunt departe de maximele atinse în acel an“, spune Mihai Alexa, manager de portofoliu la societatea de administrare a investiţiilor (SAI) Broker Cluj.
 
Potrivit calculelor ZF, cine ar fi plasat în vara anului 2007 o sumă de bani pe bursă până în prezent ar fi obţinut un câştig de circa 15%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2014

 
Cuvinte cheie:
dividende
, investitori
, intrare
, bani
, bursa
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide