Burse - Fonduri mutuale

Investitorii isi vor incasa dividendele la Depozitarul Central

01.06.2009, 18:22 15

Depozitarul Central va anunta luna aceasta banca castigatoare care va participa in cadrul sistemului national de distribuire a dividendelor catre actionari, principalele criterii de departajare a ofertelor fiind reteaua teritoriala de unitati si costurile reduse.

La inceputul anului, Depozitarul Central a anuntat ca intentioneaza sa lanseze un sistem national de distribuire a dividendelor catre actionari, pentru companiile de la BVB si pentru cele nelistate, astfel incat investitorii sa intre mai rapid in posesia sumelor respective. Acest proiect va fi realizat in parteneriat cu o banca, scrisorile de intentie putand fi depuse pana la sfarsitul lunii ianuarie.
"Luna aceasta vom anunta banca castigatoare care va participa la sistemul national de distribuire a dividendelor. In prezent analizam cele mai bune oferte. Reteaua teritoriala si costurile cat mai reduse sunt criteriile care vor atarna cel mai greu in departajarea bancilor ofertante", a spus Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central.
In prezent, actionarii isi pot incasa dividendele cuvenite fie prin virament bancar, prin mandat postal, fie prin intermediul casieriei de la sediul societatii la care detin participatii.
Odata ce tranzactiile extrabursiere de tipul "over-the-counter"-OTC vor deveni posibile, Depozitarul Central va oferi servicii de decontare si pe acest segment de tranzactii.
"Vom da drumul la tranzactii OTC cu eurobonduri si actiuni internationale, cu costuri de decontare de pana la trei-patru ori mai mici decat in regiune. De asemenea, vor fi posibile tranzactii OTC cu instrumente cu venit fix", a continuat Tanasoiu, neprecizand termenul la care acest tip de tranzactii va fi lansat.
Tranzactionarea over-the-counter este o practica comuna pe pietele internationale, unde marii investitori institutionali negociaza tranzactionarea de pachete de actiuni in afara bursei. Incepand de anul trecut cand Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat posibilitatea de realizare a tranzactiilor OTC la cererea Depozitarului Central, acest tip de tranzactii sunt posibile si pe piata locala.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO