Burse - Fonduri mutuale

Investitorii se muta de la bursa pe Rasdaq

28.08.2000, 00:00 17



Evolutia Bursei de Valori Bucuresti a fost caracterizata in saptamana curenta de o valoare scazuta a tranzactiilor, majoritatea investitorilor indreptandu-si atentia catre actiunile cotate pe piata secundara Rasdaq care, dominata de tranzactii speciale, a atins o capitalizare zilnica de peste 10 miliarde de lei, reusind chiar un maxim de 46 miliarde de lei in sedinta de joi.

La bursa, valori mai ridicate au fost consemnate doar in sedintele in care s-au realizat tranzactii speciale. ai ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii trecute s-a inscris in tendinta saptamanii, de scadere usoara, cu o valoare a tranzactiilor de 1,1 miliarde de lei. La prima categorie, nici o societate nu a depasit pragul de 100 milioane lei, doar Banca Transilvania reusind o capitalizare mai buna, de 77 milioane de lei.

Societatile de Investitii Financiare s-au aflat vineri pe un trend ascendent cu variatii intre 1,1% pentru SIF Oltenia si 2,6% pentru SIF Moldova. Cel mai lichid titlu de la aceasta categorie a fost SIF Moldova, care a reusit sa transfere 598.554 actiuni, in valoare de de aproximativ 200 milioane de lei.

Societatile de la categoria a II-a au avut o sedinta mai animata, in care International Sinaia a revenit puternic cu tranzactii in valoare de 111 milioane de lei. Pretul unei actiuni a fost la inchidere de 8.500 lei, in scadere cu 4,5% fata de sedinta precedenta.

Dupa 22 august 2000, termenul limita de inregistrare a pozitiei de actionar pentru a putea participa la AGA, interesul pentru actiunile Alro Slatina s-a diminuat, iar pretul a scazut pana la 165.000 lei/actiune, cu impact asupra indicilor bursieri, care au pierdut intr-o singura zi aproape noua procente.

Brokerii considera ca pretul se va afla in continuare pe un trend descendent, interesul investitorilor fiind extrem de redus.

Banca Transilvania a avut o saptamana buna, in care lichiditatea a fost in crestere, fiind consemnata si o tranzactie speciala in sedinta de marti, de 773.000 actiuni.

Pentru Carmetaplast Deva, societate cotata la categoria a doua, pretul ofertei publice de cumparare de catre Societatea Exploatari Cariere de Pietris si Nisip Romania a determinat detinatorii de actiuni sa vanda.

Spre deosebire de bursa, pe piata Rasdaq activitatea operatorilor a fost mai intensa, piata secundara incheiand o saptamana dominata de tranzactii speciale. Cea mai lichida societate a acestei saptamani a fost Sanex Cluj-Napoca, care a urcat, in mare masura datorita tranzactiilor speciale, capitalizarea pietei. Cotatia in piata s-a strans zilnic de la 610/690 lei/actiune, la inceputul saptamanii, la 620/670 lei/actiune, acesta fiind un semn de echilibrare al pietei. Pretul maxim atins de acest titlu a fost de 700 lei/actiune.

Dupa majorarea capitalului social la Romarc Fuel, actionarii inregistrati au primit pentru fiecare actiune obtinuta inca sase actiuni. Supraoferta de actiuni a condus la scaderea brusca a cotatiei tiltului la 230/350 lei/actiune. Jocul actionarilor semnificativi de la acest titlu s-a realizat cu pachete importante de actiuni, dar nu au fost raportate noi pozitii de portofoliu.

Asirom a realizat in aceasta saptamana cea mai mare valoare a tranzactiilor de aproximativ 20 miliarde de lei, prin transferul unui pachet de 1,4 milioane de actiuni (aproape 4.8% din capital).

La Braiconf Braila, societate ce produce articole de imbracaminte, s-au efectuat transferuri importante de actiuni, majoritatea fiind realizate prin intermediul operatiunilor speciale.

Aceste societati au reusit sa ridice semnificativ valoarea tranzactiilor prin operatiunile efectuate si sa aduca o lumina pozitiva asupra pietei extrabursiere in comparatie cu Bursa de Valori, unde valoarea operatiunilor de vanzare-cumparare s-a situat la un nivel scazut.

In ultima sedinta a saptamanii au fost incheiate sase tranzactii speciale din care doua au fost realizate cu actiuni Sanex Cluj-Napoca. Capitalizarea pietei a fost de peste 10 miliarde de lei, din care Sanex a realizat aproximativ 60%.

Vineri, cel mai lichid titlu a fost Sanex, care a avut un volum de 10.499.689 actiuni transferate in sase tranzactii, in valoare de 6,9 miliarde de lei. Cele sase operatiuni speciale au insumat 10,2 milioane actiuni, in valoare de 6,7 miliarde de lei. Pretul unei actiuni a variat intre un minim de 600 de lei si un maxim de 700 de lei, obtinut in tranzactiile speciale. La inchidere, pretul a avut o valoare de 670 lei, iar pretul mediu a consemnat o usoara depreciere de 2,55% pana la 675 lei/actiune.

Restul societatilor din top zece, au avut valori ale tranzactiilor ce nu au depasit 650 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO