Burse - Fonduri mutuale

Investitorii se uita cum Bursa a cazut la minimul ultimilor doi ani

07.07.2008, 19:06 20

Bursa a inchis saptamana trecuta cu o noua pierdere venita insa pe fondul unui volum de tranzactionare peste media ultimelor saptamani.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a pierdut vineri 0,8%, in vreme ce BET-C, indicele general al pietei, a scazut cu 1%. Societatile de investitii financiare au suferit din nou cel mai mult de pierderile pietei, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand 2,1%. Cei doi noi indici introdusi de Bursa la inceputul saptamanii trecute, BET-XT si BET-NG, au inregistrat la randul lor pierderi, de 1,3%, respectiv de 0,5%.
Bursa a atras vineri investitii in valoare de 8,1 mil. euro (29,5 mil. lei), peste nivelul ultimelor sedinte, in vreme ce volumele de tranzactionare s-au ridicat la 112 mil. actiuni. Piata RASDAQ a atras vineri un rulaj de 3,4 mil. euro (12,5 mil. lei), acesta fiind realizat in special de tranzactiile cu titlurile Perla Covasnei (PELA), in valoare de 1,1 mil. euro (4 mil. lei), si de doua tranzactii speciale cu titlurile Remarul 16 Februarie (REFE) si SAIF Timisoara (SAIG), in valoare de 1 mil. euro (3,5 mil. lei), respectiv de 0,6 mil. euro (2,1 mil. lei).
Pe Bursa, cele mai mari tranzactii au fost realizate vineri cu titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), in valoare de 1,2 mil. euro (4,5 mil. lei), Policolor (PCL), cu un rulaj de 1,1 mil. euro (3,9 mil. lei), precum si de titlurile BRD SocGen (BRD) si Banca Transilvania (TLV), cu tranzactii cumulate de 1,9 mil. euro (6,8 mil. lei). Societatile de investitii financiare au atras si ele o lichiditate de 2,8 mil. euro (10,2 mil. lei), reprezentand peste o treime din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata.
Reprezentantii Burse de Valori spera ca in aceasta luna sa fie aprobat proiectul RASDAQ-Star, prin care se urmareste aducerea a 300 de companii listate acum pe piata electronica la cota Bursei. Dupa trei luni de la avizul pozitiv din partea CNVM, companiile care indeplinesc conditiile de cotare vor fi incluse intr-o noua categorie a pietei reglementate, numita RASDAQ-Star. Pietele internationale au suferit si ele scaderi destul de importante vineri. Astfel, indicele francez CAC 40 a scazut vineri cu aproape 1,3%, indicele german DAX cu 1,1%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie s-a depreciat cu 0,9%. In Statele Unite, sedinta de tranzactionare de vineri a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o apreciere de 0,65%.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut ieri 2,6%, pe fondul unui rulaj de aproape 0,4 milioane de euro (1,3 milioane de lei). SIF-ul a anuntat de curand ca a vandut intregul pachet de 99,97% pe care-l detinea la societatea Dacia Meridian, companie specializata in servicii auto, in schimbul sumei de aproape 1,5 milioane de lei (circa 400.000 de euro). Compania era evaluata in contabilitatea societatii de investitii financiare la finele lunii mai la o valoare de cinci ori mai mica, respectiv de circa 264.000 de lei (circa 72.000 de euro). Cele 105.877 actiuni Dacia Meridian, cu o valoare nominala de 2,50 lei, au fost vandute la pretul de 14 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au crescut ieri cu 1,4%, pe fondul unui rulaj de 1,2 mil. euro (4,5 mil. lei). Rafinaria, principala companie a grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a participat la o majorare de capital la Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului, cu suma de 117,4 mi. lei (32,6 mil. euro). Ca urmare, valoarea noului capital social a urcat de la 432,1 mil. lei la 540,6 mil. lei. Cea mai recenta majorare de capital anuntata la care ar putea participa Rompetrol Rafinare este cea din cadrul Rompetrol Downstream, in valoare de aproximativ 45 mil. euro, decizia urmand sa fie luata saptamana viitoare.

Actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) au pierdut vineri 5,2%, pe fondul unei lichiditati de doar 13.000 euro (45.000 lei). Combinatul chimic, aflat in planul de privatizare al AVAS pentru anul 2008, va organiza in luna iulie o licitatie cu oferta in plic pentru contractarea serviciilor de consultanta la evaluarea societatii, termenul limita pentru depunerea documentelor fiind 18 iulie. In luna februarie, presedintele AVAS, Theodor Atanasiu, a declarat ca Oltchim va fi scoasa la privatizare in acest an, la un pret care va fi influentat de eventuala preluare a principalului furnizor de materii prime, Petrochemical Arges, detinut de Petrom.

Actiunile Armax Gaz Medias (ARAX) au pierdut vineri 3,1%, pe fondul unui rulaj de 85.000 euro (0,3 milioane de lei). Mircea Vescan, actionarul majoritar si directorul general al Armax Gaz, si-a intensificat in ultima perioada achizitiile, cumparand in ultimele sedinte de pe piata RASDAQ peste 3,7 mil. titluri ale producatorului de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului, reprezentand circa 0,62% din capitalul social. De la jumatatea lunii mai, Vescan a achizitionat aproape 4,7 mil. de actiuni Armax Gaz, pentru care a platit 0,75 mil. lei (circa 200.000 de euro). Tranzactiile s-au derulat la un pret mediu de circa 0,16 lei/actiune, nivel cu circa 25% mai scazut decat la finele lui 2007.

Actiunile Bere Azuga (BRGY) au crescut vineri cu 7,4%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la aproape 5.000 euro (19.000 lei). Compania, unul dintre cei mai mari producatori independenti din industria locala a berii, a inceput in prima parte a acestui an productia de apa plata si anunta investitii de 20 mil. euro pentru cresterea capacitatii de productie a berii la un milion de hectolitri in urmatorii doi ani. Bere Azuga (BEGY) si-a majorat capitalul social cu 7,4 mil. lei (2,2 mil. euro) in primavara acestui an, dorind ca pana la sfarsitul anului sa mai realizeze inca o majorare, de pana la 37 mil. lei (7,5 mil. euro). Producatorul a realizat anul trecut un profit de 400.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO