Burse - Fonduri mutuale

Investitorii spera din nou la salvarea Oltchim

21.04.2010, 23:04 20

Guvernul a decis ieri constituirea unei comisii formate dereprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai AVAS si aicombinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), care sa continuenegocierile cu oficialii Comisiei Europene (CE) in vedereaacordarii unei garantii de stat pentru combinatul chimic.

Anuntul a determinat cresterea cu 13% a actiunilor Oltchim peBursa, investitorii sperand din nou ca autoritatile se vor implicain salvarea combinatului. Capitalizarea a urcat astfel la 26,3 mil.euro.

Supravietuirea Oltchim depinde de ajutorul pe care combinatul arurma sa-l primeasca de la stat, care controleaza pachetul majoritarde 55% din actiuni.

Combinatul a preluat la inceputul anului sectia de petrochimie arafinariei Arpechim de la Petrom, printr-o tranzactie de circa 13mil. euro, si si-a bugetat pentru acest an afaceri de 650 mil.euro. Combinatul are nevoie de investitii de sute de milioane deeuro, dar nu poate obtine finantare fara garantii din parteastatului, in conditiile in care datoriile, de aproape 1,9 mld. lei(450 mil. euro) sunt mai mari decat valoarea activelorcompaniei.

Conversia in actiuni a unor datorii in valoare de 135 mil. europe care Oltchim le are fata de AVAS ar ajuta combinatul sa-siimbunatateasca pozitia financiara si sa poata spera la obtinerea denoi finantari, insa operatiunea este conditionata de avizulComisiei Europene. Grupul german PCC, care detine aproape 13% dinOltchim, se opune insa oricarei forme de ajutor din partea statuluisi a formulat plangeri la Comisia Europeana impotriva masurilorluate de Guvern pentru salvarea Oltchim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO