Burse - Fonduri mutuale

Ioan Popa oferă un preţ triplu decât pe bursă ca să delisteze Avicola Braşov

Ioan Popa oferă un preţ triplu decât pe bursă ca să delisteze Avicola Braşov

Ioan Popa, proprietarul grupului de companii Transavia din Alba Iulia. Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Adrian Cojocar

25.11.2011, 00:07 2236

Ioan Popa, proprietarul grupului de companii Transavia din Alba Iulia, va de­rula în perioada 29 noiembrie - 20 de­cem­brie o ofertă pu­bli­că de preluare prin care intenţio­nea­­ză să achi­ziţio­ne­ze un pachet de 25% din acţiunile pro­du­că­to­ru­lui de car­ne de pa­să­re Avi­cola Bra­şov (AVLE) pen­tru su­ma totală de 5 mil. lei (1,1 mil. euro). Ofer­ta va fi inter­mediată de casa de brokeraj BT Securities.

Preţul oferit de Popa pentru cumpă­ra­rea respectivului pachet de acţiuni ale Avicola Braşov este de 2,97 lei/unitate, nivel de circa trei ori mai ridicat decât ultimul preţ de pe piaţă, de 0,99 lei/unitate, astfel că acţionarii ar putea fi tentaţi să-şi lichideze participaţiile.

SIF Transilvania, care deţinea 13,67% din acţiuni, a ieşit în 2007 din ac­ţionariatul companiei în schimbul sumei de 3,37 mil. lei (un milion de euro), respectiv la un preţ de 12 lei/acţiune.

Preţul de pe bursă al acţiunilor Avicola Braşov nu a depăşit anul acesta ni­velul de 2,35 lei/unitate şi de la în­ce­putul anului aceste titluri au pierdut peste ju­mătate din valoare. În anul de graţie 2007 acţiunile producătorului de carne de pasăre s-au apreciat pe piaţa RASDAQ de peste 10 ori, iar capitali­za­rea com­paniei a atins un maxim de circa 33 mil. euro. La preţul din ofertă com­pania este evaluată la 20,1 mil. lei (4,6 mil. euro), de trei ori mai mult de­cât va­loarea de piaţă din pre­zent a compa­niei.

Ioan Popa a intrat în acţionaria­tul companiei la înce­pu­tul anului 2009, când a preluat un pachet de 72,1% din acţiunile Avicola Braşov de la salariaţii companiei şi în 2010 a încercat să delisteze compania fără să deruleze ofertă publică de preluare, aşa cum cerea legislaţia în domeniu. Pentru a menţine compania la cota RASDAQ a fost nevoie de intervenţia arbitrului pieţei, CNVM.

Proprietarul Transavia a fost sanc­ţio­nat în trecut de CNVM cu aver­tisment pentru faptul că nu a derulat ofer­tă publică de preluare în termen de trei luni de la preluarea pachetului de con­trol. Popa a preluat pachetul de control al producătorului de carne de pasăre în urmă cu aproape trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO