Burse - Fonduri mutuale

Jucatorii BVB si Rasdaq sunt cu gandul la dolar

31.05.2000, 00:00 16



Majoritatea actiunilor listate le Bursa de Valori Bucuresti au avut o sedinta de tranzactionare slaba, marcata de scaderi usoare ale preturilor de referinta.

"Majoritatea investitorilor considera tot mai serios plasamentele in dolari pentru urmatoarele zile, care se anunta fierbinti pentru cotatia monedei nationale in raport cu cea americana. Chiar daca nu toti jucatorii isi vor lichida din portofolii, aceasta tendinta se va simti cu siguranta in urmatoarele sedinte", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Grigore, trader la BRD Invest.

Preturile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) au inregistrat din nou scaderi considerabile, cea mai ridicata pierdere fiind cea a actiunilor SIF Transilvania, care au cazut cu 10% pana la 540 lei/actiune. SIF Transilvania a fost dealtfel si cea mai tranzactionata, cu aceste actiuni fiind incheiate operatiuni de vanzare - cumparare in valoare de aproape 950 milioane de lei.

Scaderi semnificative au mai inregistrat actiunile SIF Banat - Crisana (-6,4% pana la 424 lei/actiune) si SIF Oltenia, care a pierdut aproape 4% pana la 500 lei/actiune.

Actiunile Terapia au fost din nou intens tranzactionate, surse din piata afirmand ca supraoferta de astfel de titluri, care este inregistrata in prezent, ar putea duce la mentinerea tendintei descrescatoare.

Pretul de referinta al actiunilor Terapia s-a stabilit ieri la 1.000 lei/actiune, in scadere cu 1% fata de sedinta precedenta.

O scadere semnificativa a fost raporata si pentru Banca Turco - Romana, a carei actiuni au pierdut 4,4% pana la 2.200 lei/actiune, evolutie urmata si de titlurile Banca Transilvania, care au coborat cu 1,3% pana la 1.520 lei/titlu.

Cu actiunile Policolor au fost incheiate tranzactii pe fondul unui pret de referinta in scadere cu 1,9% numerosi operatori estimand o mentinere a acestei tendinte in urmatoarele sedinte.

Cele mai mari importante scaderi la cota BVB au fost inregistrate de actiunile Carbochim Cluj (-15% pana la 5.100 lei/actiune) si Casirom Turda, care au pierdut 13%.



aedinta de tranzactionare la cota pietei Rasdaq a fost caracterizata de o acalmie generala, desi traditia variatiilor mari de pret ale actiunilor unor societati nu a fost intrerupta. Cele mai importante aprecieri ale preturilor medii au fost inregistrate de actiunile Spicul Buzau (408,51%), Agromec Faurei (400%) si Danubiana (159%).

Pe ansamblu, piata Rasdaq a inregistrat ieri o evulutie usor descendenta, reflectata de scaderea indicelui oficial cu 0,17% (1,21 puncte) pana la 696,07 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii in valoare totala de 8,37 miliarde de lei.

Cele mai ridicate valori ale transferurilor au fost raportate pentru actiunile Comtex Arad, titluri cu care au fost inregistrate operatiuni de vanzare - cumparare de 1,66 miliarde de lei, Fabrica de Zahar Bod, unde au fost transferate in cadrul unei singure tranzactii peste 3,20 milioane de actiuni (aproape 5% din capital) in valoare de 1,60 miliarde de lei si Spicul Buzau, titluri pentru care a fost incheiata o tranzactie speciala in valoare de 1,42 miliarde de lei.

La sfarsitul sedintei a mai fost raportata o tranzactie speciala in valoare de 93 milioane de lei cu actiunile Danubiana Bucuresti.

"Aprecierea semnificativa a titlurilor Spicul Buzau reprezinta in foarte mica masura piata acestor actiuni, fiind mai mult o intelegere intre cativa clienti pentru incheierea unor tranzactii de tip cross la anumite preturi", a spus un trader.

In aceasta sedinta, societatea Cimentul Cluj a avut o evolutie foarte buna, reusind sa creasca cu 16,35%, pe o lichiditate ridicata. Valoarea tranzactiilor a fost de peste 40 milioane lei. Cimentul Cluj a evoluat intre un minim de 24.000 lei/actiune si un maxim de 30.000 lei/actiune, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimul an de tranzactionare.

O evolutie buna au avut si actiunile rafinariei Petromidia, inregistrand o crestere de 2,15%, pana la o medie de 6.129 lei. Trendul pozitiv din ultima perioada a dus actiunile Petromidia de la un minim de 5.900 lei pana la un maxim al sedintei de 6.200 lei - nou maxim pentru ultimul an de tranzactionare. Valoarea tranzactiilor a fost de aproape 30 milioane lei, lichiditatea acestei societati fiind in crestere usoara in ultima perioada.

Actiunile Asirom s-au apropiat astazi si mai mult de pragul de 4.500 lei/actiune, nivel la care un investitor important sustine cererea pentru un pachet de circa 10% din capital. Pretul mediu a scazut cu 0,80%, pe fondul unei valori a tranzactiilor relativ reduse, situata sub 50 de milioane de lei.

Interesul investitorilor pentru actiunile aantierul Naval Braila a inregistrat o scadere semnificativa in ultima perioada, pretul de 16.770 lei/titlu, atins in seinta de ieri dupa o scadere de 1,26% fiind considerat de majoritatea operatorilor drept subevaluat.

"Majoritatea jucatorilor pe aantierul Naval Braila au adoptat o pozitie de asteptare reflectata in scaderea usoara a pretului. Cu toate ca, inca de la inceputul anului este asteptata o privatizare spectaculoasa a societatii, la fel ca in cazul aantierului Naval Galati, investitorii par a nu-si fi pierdut sperantele", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Chisu, trader la Gelsor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO