Burse - Fonduri mutuale

Lansarile de noi produse au marit castigurile producatorului de medicamente Biofarm cu 8%

Lansarile de noi produse au marit castigurile producatorului de medicamente Biofarm cu 8%

Click pentru imaginea marita

05.02.2007, 18:19 31

Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, unul dintre principalii jucatori de pe piata locala, a inregistrat anul trecut o crestere a profitului cu circa 8%, potrivit rezultatelor neauditate ale companiei.
Anul trecut, Biofarm a raportat un profit net de 11,7 mil. lei (3,2 mil. euro), ceea ce la o crestere de 8% ar duce rezultatul net la 12,6 mil. lei (3,57 mil. euro).
Rata profitabilitatii in 2006 este de 22%.
"Cresterea profitabilitatii si a cotei de piata este consecinta strategiei companiei de introducere pe piata a unor produse noi, modificarea si imbunatatirea celor existente, diversificarea si patrunderea pe alte piete de desfacere", a afirmat compania intr-un anunt remis Bursei de Valori Bucuresti, unde este cotata.
Totodata, vanzarile companiei au fost cu aproximativ 19% mai mari in 2006 fata de 2005, cand compania a raportat o cifra de afaceri de 50,4 mil. lei (14 mil. euro). In acest conditii, vanzarile companiei ar putea ajunge la circa 60 mil. euro (17 mil. euro).
"Biofarm a reusit sa se mentina in topul producatorilor de produse farmaceutice, pe o piata extrem de competitiva, prin investitii masive in formarea unor echipe profesioniste de vanzari si marketing", se arata in comunicatul Biofarm.
Un consortiu condus de Biofarm si format "cel putin" din SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SSIF Broker si omul de afaceri Dumitru Tudor a depus la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) o scrisoare de intentie neangajanta pentru participarea la privatizarea producatorului Antibiotice Iasi.
Actionarii companiei au aprobat anul trecut un plafon de creditare, pentru acest an in valoare de 20 mil. euro, fondurile obtinute in urma contractarii acestui credit urmand sa aiba ca destinatie chiar privatizarea Antibiotice. Dar cum in cazul Antibiotice nu s-a intamplat inca nimic, "banii nu au fost exercitati", potrivit reprezentantilor companiei.
In ceea ce priveste estimarile pentru 2007, afacerile companiei vor avansa "aproximativ in ritmul pietei". "Nu avem de ce sa fim mai jos decat piata", au spus reprezentantii companiei.
Piata farmaceutica romaneasca a crescut anul trecut cu circa 20%, potrivit ultimelor estimari ale companiei de cercetare a pietei Cegedim. Datele finale nu au fost inca facute publice. Pentru acest an, majoritatea jucatorilor avanseaza un ritm de crestere de 15-20%.
"In prezent, Biofarm detine pozitia de lider pe anumite piete farmaceutice precum piata produselor digestive, coleretice (produse pentru eliminarea durerilor biliare - n. red.) si a altor produse cum sunt cele destinate aparatului respirator (decongestive nazale etc)", spune Biofarm.
La finalul anului trecut, Biofarm Bucuresti a cumparat terenuri cu o suprafata totala de 12.300 de metri patrati, in valoare de 600.000 de euro. Terenurile, in suprafata de 9.000 de metri patrati si, respectiv, 3.300 de metri patrati, sunt situate in sectorul 3 din Bucuresti.
La inceputul lunii noiembrie 2006, compania a incheiat cu banca ABN Amro un contract de acordare a unui credit in valoare de 800.000 de euro, in vederea achizitionarii unui teren.
Anterior, reprezentantii producatorului au afirmat ca Biofarm intentioneaza pe termen lung sa dezvolte o noua platforma logistica, urmand sa achizitioneze terenul necesar proiectului.
Actiunile Biofarm se tranzactioneaza pe Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret al acestota fiind de 0,725 lei. La acest nivel capitalizarea Biofarm a fost de 100,4 mil. euro.
Principalii actionari ai Biofarm sunt SIF Oltenia (13,78%), SIF Moldova (10,45%), SIF Banat-Crisana (9,15%) si omul de afaceri Tudor Dumitru (5,28%). Compania a fost infiintata in 1990, iar din 1997 are capital integral privat. Biofarm are un portofoliu de peste 80 de marci, printre cele mai cunoscute numarandu-se Bixtonim, Triferment, Colebil, Anghirol si Cavit. Cei mai mari producatori locali de medicamente sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, LaborMed si Biofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO