Burse - Fonduri mutuale

Lichiditate in scadere si preturi mai mici

08.12.2004, 00:00 15

Toti cei trei indici bursieri incheind sedinta la valori inferioare celor de luni, dupa ce mai mult de jumatate din actiunile companiilor tranzactionate ieri au incheiat ziua in scadere. Valoarea tranzactiilor a scazut ieri sub nivelul de 100 miliarde de lei (2,6 milioane de euro).
Usoara scadere a Bursei a venit dupa aprecierile importante inregistrate in ultimele doua luni, si de altfel, pe tot parcursul acestui an. "Luna noiembrie a fost marcata de aparitia unor investitori noi si acestia au dus la cresterea cotatiilor si pentru alte actiuni decat cele vizate in mod direct de aceia. Unii investitori au sperat ca acesti cumparatori mari isi vor indrepta atentia si asupra altor companii sau domenii de activitate. Este posibil ca luna decembrie sa se caracterizeze  printr-o stagnare a preturilor sau chiar printr-o usoara scadere pana la nivelurile de la inceputul lunii noiembrie. Totusi,  pe baza unor zvonuri referitoare la situatiile financiare anuale ale societatilor, este posibil ca unele actiuni sa inregistreze aprecieri mai importante in situatia unei imbunatatiri semnificative a rezultatelor economice" a declarat Marcel Murgoci, director de operatiune la societatea de brokeraj Estinvest.
Aprecieri mai importante este de asemenea posibil sa apara in cazul in care unii investitori "multumiti" de scaderile consemnate in azul unor anumite actiuni, vor reintra pe acestea, pentru a le lua mai "iefitin" decat sa astepte anul viitor, care ar putea audce noi cresteri semnificative.
Chiar daca piata se astepta in general la o revenire mai puternica a actiunilor SIF pe parcursul acestei luni, acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent. Actiunile SIF au pierdut ieri in medie 0,4%. Totusi, vor mai inregistra aprecieri importante actiunile SIF in acest an ? " Ca situatii financiare, unele dintre SIF - uri stau foarte bine. Un alt factor luat in calcul de investitori este faptul ca SIF- urile au in general o politica constanta in acordarea de dividende, chiar daca incepand din acest an, investitorii vor plati un impozit mai ridicat pe dividende. Piata pe SIF -uri a inceput sa aiba o tendinta de scadere si pana nu se va ajunge la o stabilizare a preturilor, cumparatorii nu-si vor mai face simitita prezenta pe piata" a comentat Murgoci.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Petrom , cu un rulaj de 28,5 miliarde de lei (0.7 mil. euro). Cotatia actiunilor a pierdut 1,6%, ultimul pret fiind de 3.050 lei/actiune. "Pana la finalul anului este posibil sa asistam la o stagnare a preturilor catre 3.000 - 3.100 lei/actiune, dar dupa cum a fost evolutia din ultimele sedinte este posibil sa urce si peste 3.100 lei. Oricum, pentru anul viitor nu este deloc exclus ca prin martie sa fie la 3.500 - 3.600 lei/actiune, avand in vedere si cotatiile contractelor futures de la bursa din Sibiu" a spus Murgoci.



Obligatiunile Cluj - Napoca II intra la Bursa
Inepand de azi va putea fi tranzactionata pe Bursa a doua emisiune de obligatiuni minicipale Cluj - Napoca. Valoarea totala a emisiunii este de peste 0,7 milioane de euro. Valoarea principalului curent este de 600.000 lei. Emisiunea va ajunge la maturitate anul viitor, pe 15 iunie.



Piata RASDAQ
In tendinta consemnata de evolutia din  ultimele luni, actiunile Socep au facut si ieri obiectul unor tranzactii importante. Principalul vanzator in ultima perioada a fost fondul de investitii Tidal Wave Trading Limited.
Fondul de investitii Tidel Wave si-a diminuat participatia pana la  7,6% in cadrul  operatorului portuar Socep Constanta, anterior vanzarilor din ultima perioada, acest fond fiind raportat cu o detinere de 9,9%.  In actionariatul Socep se gasesc alaturi de Tide Wave si alte fonduri de investitii, participatii importante de pana la 5% detinand si doua SIF- uri, Transilvania si Oltenia. Pe fondul unei usoare presiuni la cumparare, actiunile Socep au castigat ieri 2,8%, inchiderea facandu-se la pretul maxim al sedintei de 2.900 lei/actiune. Cu titlurile Socep s-au realizat tranzactii de 4,4 miliarde de lei (116.000 euro). Prin intermediul acestor operatiuni s-a transferat un pachet total reprezentand 0,4% din capitalul social al companiei.
Cu exceptia actiunilor Socep, lichiditatea celorlalte companii care de regula se afla in atentia investitorilor a fost foarte redusa. Actiunile nici unei alte companii listate la Categoria I si de latfel si dintre cele listate la Categoria a II-a nu a realizat un rulaj mai mare de 1 miliard de lei.
La Categoria de Baza, cele mai tranzactionate actiuni au fost cel ale companiei Siat Bucuresti. Cele trei tranzactii derulate cu actiunile Siat s-au realizat la pretul de 93.000 lei/actiune, in scadere cu  peste 13%  fata de cotatia precedenta. Valoarea operatiunilor a fost de 1,5 miliarde de lei (40.000 euro). Principalul actionar al societatii este AVAS, care detine peste 50% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar este societatea Ipa SA Bucuresti, cu o participatie de 22,6%.
Pe fondul unei presiuni la cumparare, inregistrata de altfel si in  sedintele precedente pe titlurile societatii Mecanica Ceahlau,  cursul acestor actiuni a urcat pana la un maxim istoric de 240.000 lei/actiune. Aprecierea la nivelul cursului mediu a fost de 23%. Si ieri s-a transferat un pachet important de actiuni Mecanica, actiunile tranzactionate pe parcursul sedintei reprezentand 0,6% din capitalul social al companiei. Transferurile au insumat 1,4 miliarde de lei (37.000 euro).
Ieri au fost raportate si tranzactiile din cadrul  ofertei publice de cumparare lnsata de societatea UK Rom Intertrade SRL pentru achitionarea a 14,2% din actiunile producatorului de articole metalice Trefo Galati. Ofertantul a reusit sa achizitioneze 11,2% din actiunile Trefo, platind un pret de 158.000 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei/actiune. Tranzactiile din cadrul ofertei au totalizat 17,2 miliarde de lei (0,4 mil. euro). catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO