Burse - Fonduri mutuale

Lucian Anghel: BVB are nevoie de companii care au nevoie de finanţare prin bursă. Nu este cazul BCR

Lucian Anghel: BVB are nevoie de companii care au nevoie de finanţare prin bursă. Nu este cazul BCR

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

13.02.2012, 13:43 316

Preşedintele CA al Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, care este şi economist-şef al Băncii Comerciale Române, a declarat luni că BCR nu a fost listată deoarece nu are nevoie de finanţare prin bursă.

"BVB are nevoie de companii care au nevoie de bursă. Funcţia bursei este să ofere finanţare. Din păcate, această funcţie nu prea a fost utilizată în ultimii ani. Nu este cazul situaţiei menţionate (BCR - n.red.). Nu cred că poţi dezvolta ceva cu forţa. Nu poţi forţa o companie să se listeze", a răspuns luni Anghel, întrebat de ce Erste Bank, acţionarul majoritar, nu a dorit listarea titlurilor BCR la bursă.

Lucian Anghel a fost ales la începutul lunii ianuarie preşedinte al Consiliului de Administraţie al BVB, iar una dintre priorităţile mandatului său este atragerea pe bursă a unor companii private.

Listarea BCR a fost respinsă de acţionari în AGA în luna noiembrie a anului trecut, tocmai pentru ca un vot negativ să protejeze Erste ulterior de eventuale acţiuni în instanţă. Respingerea listării în AGA a venit după ce în luna septembrie patru dintre SIF-uri au agreat cu Erste un acord pentru vânzarea participaţiilor la BCR, la care ulterior a aderat şi SIF Moldova.

Acordul a fost agreat în condiţiile în care se încheiase o altă înţelegere semnată în august 2009 de SIF-uri şi Erste pentru amânarea listării BCR cu doi ani. Potrivit acordului din 2009, Erste era obligată să listeze BCR doar dacă SIF-urile cer împreună listarea, sau dacă Erste se înţelege în acest sens cu trei societăţi de investiţii financiare.

Erste deţine în prezent 89,13% din acţiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura care nu a vândut tiluri BCR, are aproape 6,59%.

Din acţionariatul BCR urmează să iasă în acest an SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana, care au anunţat recent că au decis să mai cedeze o parte din titluri către Erste, în baza acordului agreat în luna septembrie. Celelalte două SIF-uri, SIF Moldova şi SIF Transilvania, au vândut anul trecut toate acţiunile BCR pe care le aveau.

Unul dintre acţionarii minoritari ai BCR, avocata Ioana Sfîrîială, a dat în judecată BCR şi Erste pentru că nu au respectat obligaţia de listate la bursă a BCR asumată în contractul de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO