Burse - Fonduri mutuale

Macofil aloca 13 mil. euro pentru crestera productiei

18.03.2008, 19:09 39

Producatorul de placi ceramice Macofil Targu-Jiu (MACO) a demarat la inceputul anului un program de investitii in valoare de 47,4 mil. lei (aproximativ 13 mil. euro), destinat in exclusivitate dezvoltarii capacitatii de productie, potrivit conducerii companiei.
"Investitiile in noile capacitati de productie au inceput la 1 ianuarie, urmand ca acestea sa intre in productie la 1 septembrie si in capacitate din octombrie. Productia de placi ceramice va atinge 100 de milioane de bucati anual fata de 16 milioane cat am produs anul trecut", a declarat Ion Patrut, proprietarul Macofil Targu-Jiu, care detine pachetul majoritar de actiuni al societatii.
Compania isi va finanta investitia in cea mai mare parte din fonduri structurale atrase de la Uniunea Europeana in valoare de 16 mil. lei (4,5 mil. euro), credite bancare ce se cifreaza la 11 mil. lei (3,1 mil. euro), banii stransi din majorarea de capital de anul trecut, cei pe care intentioneaza sa-i atraga de pe Bursa in acest an, profitul anului anterior, precum si alte surse.
Conducerea companiei a convocat Adunare Generala la jumatatea lunii viitoare in vederea majorarii capitalului companiei cu 7,2 mil. lei (1,9 mil. euro). In cadrul acestei operatiuni, actionarii Macofil vor avea posibilitatea sa subscrie circa 323 de noi titluri la 100 de actiuni detinute anterior, la un pret egal cu valoarea nominala, de 2,5 lei/actiune. In majorarea derulata anul trecut, producatorul de materiale de constructii a atras de la actionari 6,2 mil. lei (1,78 mil. euro).
Producatorul de materiale de constructii si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 34,7 mil. lei, cu 72% peste cea realizata in 2007.
Profitul net al companiei este asteptat sa urce de trei ori, pana la aproape 2,1 mil. lei. Indicatorii se bazeaza si pe activitatea de constructii a Macofil, segment unde compania a incheiat un contract pentru constructia unui campus scolar, proiect ce se ridica la valoarea de 12 mil. lei (3,2 mil. euro).
In 2007, compania si-a injumatatit profitul net fata de anul anterior, la circa 208.000 de euro (697.000 de lei) pe fondul unor afaceri totusi in crestere, cu 13,6%, pana la 6,05 mil. euro (20,2 mil. lei).
"Nerealizarile anului trecut au fost cauzate de faptul ca, avand aceasta noua investitie in derulare, o perioada fabrica veche de blocuri ceramice nu a functionat", a precizat Ion Patrut. La ultimul pret de ieri, de 41,5 lei/actiune, valoarea de piata a companiei se apropie de 10 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO