Burse - Fonduri mutuale

Magazinul Cocor a mers pe pierdere în primul semestru din cauza creditelor mari

Magazinul Cocor a mers pe pierdere în primul semestru din cauza creditelor mari

Autor: Andrei Chirileasa

17.08.2011, 17:46 226

Compania Cocor Bucureşti (COCR) care deţine magazinul cu acelaşi nume din centrul Capitalei, a raportat pierderi de 1,75 mil. lei (420.000 de euro) în primul semestru, faţă de un profit net bugetat de 1,03 mil. lei, potrivit raportului semestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Cifra de afaceri a fost de 12 mil. lei (2,88 mil. euro) în aceeaşi perioadă, cu circa 2% sub nivelul bugetat.

În primul semestru al lui 2010, Cocor a avut afaceri de 4,48 mil. lei şi pierderi de 6 mil. lei, însă în acea perioadă magazinul a fost închis pentru modernizare. Centrul comercial Cocor a fost redeschis la începutul lunii octombrie 2010, în urma unei investiţii de 24,5 mil. euro. Creditele contractate de companie pentru finanţarea investiţiei au stat la baza pierderilor din primul semestru, potrivit reprezentanţilor Cocor.

"Ca urmare a finanţării proiectului de modernizare a magazinului Cocor din surse împrumutate în euro, rezultatul net este influenţat de evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale. În perioadele fiscale viitoare o apreciere/depreciere a monedei naţionale de 5% faţă de cursul de referinţă de la 30 iunie 2011 va avea un impact pozitiv/negativ asupra rezultatului net al perioadei de plus/minus 850.000 de euro", se arată în raportul Cocor.

Compania caută soluţii pentru refinanţarea în condiţii mai avantajoase a creditului contractat în 2008 de la BCR pentru modernizarea magazinului. Neînţelegerile dintre acţionari privind modalităţile de refinanţare a creditului au determinat în luna iunie demisia lui Dan Bărbulescu din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Principalii acţionari ai Cocor sunt fondul de investiţii Broadhurst, cu aproape 20% din acţiuni, oamenii de afaceri Daniel Stoica şi Liviu Ursan, cu câte 15%, SIF Transilvania şi SIF Muntenia cu câte 10%. Aurel Beşliu, fostul preşedinte al companiei, deţine direct şi indirect circa 16% din acţiuni.

Acţiunile Cocor au scăzut cu 22% de la începutul anului, capitalizarea companiei fiind în prezent de 51 mil. lei (12 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO