Burse - Fonduri mutuale

Mark Mobius: Ne-am asumat promovarea pieţei de capital din România

MARK MOBIUS, preşedintele executiv al diviziei de investiţii pe pieţele emergente din cadrul Franklin Templeton, nu se aştepta în urmă cu un an, când americanii au câştigat licitaţia pentru administrarea Fondului Proprietatea, că preluarea mandatului va dura atât de mult. El susţine că e necesar ca Guvernul să grăbească predarea mandatului, astfel încât fondul să poată fi listat cât mai repede la Bursă.
28.07.2010, 23:55 56

Grupul american Franklin Templeton, care aşteaptă de un an săpreia administrarea Fondului Proprietatea - una dintre cele maimari afaceri din România, cu active de 2,8 mld. euro -, încearcă săconvingă Guver­nul că listarea fondului şi a altor companii de statva pune România pe harta marilor investitori şi va contribui laatragerea de investiţii străine care să rezolve o parte dinproblema finanţării economiei locale.

Franklin Templeton, care are în administrare active de peste 570de miliarde de dolari, şi-a reafirmat interesul pentru piaţaromânească de capital, dar şi angajamentul pe care şi l-a luatprivind promovarea bursei de la Bucu­reşti şi atragerea deinvestitori străini.

"Unul dintre mandatele pe care ni le-am asumat în momentul încare ni s-a acordat administrarea Fondului Proprietatea estepromovarea pieţei de capital din Ro­mâ­nia. Vrem să creştemlichiditatea pieţei locale", a declarat Mark Mobius, preşedinteleexecutiv al diviziei de in­ves­ti­ţii pe pieţele emergente dincadrul Franklin Templeton.

El a venit din nou în România cu ocazia unei întâlniri cuanaliştii Franklin Templeton de pe principalele pieţe emergenteunde grupul are investiţii în cadrul căreia au fost discutateoportunităţile de investiţii existente în prezent pe pieţeleemergente, inclusiv România.

Reprezentanţii Franklin Templeton afirmă că sunt foarteinteresaţi de piaţa românească, unde şi-au crescut în ultimaperioadă investiţiile, principalele sectoare vizate fiind băncile,energia, dar şi imobiliarele.

"Expunerea noastră pe România este în prezent de circa 20-25 demilioane de dolari, iar fondurile noastre de­di­cate Europei de Estpot mobiliza 100-200 mil. dolari pentru piaţa românească, şi maiavem şi fonduri globale. Nu suntem singurii interesaţi de piaţaromânească, însă limi­tările pentru investitorii mari sunt date delichiditatea scă­zută. Aşteptăm listările de stat", au precizatrepre­zentanţii Franklin Templeton.

Caută oportunităţi în sectorul imobiliar

Unul dintre sectoarele unde Franklin Templeton vrea să seimplice puternic este cel imobiliar, analiştii grupului ame­ricanconsiderând că preţurile actuale sunt foarte atrac­tive, înperspectiva revenirii economice din următorii ani.

"Intenţia noastră este să devenim un jucător major înimo­biliare, atât prin companii listate, cât şi nelistate. Vrem săcumpărăm pachete importante de acţiuni în companiile imobiliare şisă le ajutăm să atragă capital. Credem că imo­bi­liarele suntsubevaluate în România şi acum e o opor­tunitate de a cumpăracompanii la preţuri bune sau chiar chilipiruri", a declarat MarkMobius.

El crede că în ciuda problemelor cu care se confruntăcom­paniile locale din sectorul imobiliar, acestea deţin ac­ti­veimportante. Una dintre primele investiţii ale Franklin Templeton pepiaţa imobiliară locală a fost achi­ziţia unei par­ticipaţii de 6%din acţiunile dezvoltatorului imobiliar Im­pactDeveloper&Contractor (IMP) de la fondatorul com­paniei, DanIoan Popp, tranzacţie care a avut loc în de­cembrie 2009. Recent,Tribunalul Bucureşti a hotărât in­trarea în insolvenţă a Impact,pentru o datorie de circa 350.000 de euro.

"Deşi astfel de companii au intrat în insolvenţă, ele de­ţinactive foarte mari, care sunt puternic subevaluate, şi nu mă referaici la o companie anume. Noi căutăm să cum­pă­răm când toată lumeavrea să vândă", a precizat Mobius.

El mai spune că a observat mai multe proprietăţi care pot firenovate, mai ales în Bucureşti, iar Franklin Tem­ple­ton are unfond de real-estate care caută astfel de investiţii.

Proiectul "Fondul Proprietatea"

Principala miză pentru Franklin Templeton rămâne administrareaFondului Proprietatea, americanii încer­când să grăbească preluareamanagementului fondului, în con­diţiile în care a trecut deja un ande la momentul desemnării lor pentru preluarea acestui mandat.

Reprezentanţii Franklin Templeton susţin că listarea fondului laBursă va creşte lichiditatea pieţei şi ar putea trans­forma Bursade la Bucureşti într-un centru im­por­tant pentru Europa deSud-Est, la fel cum bursa din Var­şo­via este un centru pentruinvestiţiile din Europa Cen­trală şi de Est. Road-show-ul depromovare a Fondului Pro­prietatea ar urma să atragă noiinvestitori străini şi lo­cali, iar adop­ta­rea unor strandarderidicate de raportare va îmbunătăţi percepţia investitorilor faţăde piaţa locală de capital.

În ceea ce priveşte managementul fondului, ameri­ca­nii spun căîşi vor numi reprezentanţii în consiliile de ad­mi­nistraţie alecompaniilor din portofoliu strict pe baza ex­perienţei, ceea ce vacreşte presiunea asupra manage­men­tului companiilor respectivepentru a obţine perfor­man­ţe mai ridicate. De asemenea, FondulProprietatea va încerca să obţină dividende mai mari de lacompaniile din portofoliu şi va cere o transparenţă mai ridicată aacestora, care le va creşte profitabilitatea şi valoarea.

Franklin Templeton estimează că în septembrie ar pu­tea primimandatul de administrator din partea acţio­na­ri­lor FonduluiProprietatea şi că fondul va fi listat la Bursă în ianuarie2010.

Ce spun reprezentanŢii Franklin Templetondespre:

Listările companiilor de stat:

"Suntem foarte entuziasmaţi de acest program al Guvernului. Unuldintre obstacolele principale pentru piaţa românească de capitaleste lichiditatea scăzută, iar aceste listări vor pune România peharta investitorilor internaţionali", spune Greg Konieczny, şefulbiroului din România al Franklin Templeton.

"Una dintre condiţiile în baza cărora ni s-a acordat mandatul deadministrator al Fondului Proprietatea a fost promovarea pieţei decapital din România. Vrem să creştem lichiditatea pieţei locale. Înprezent nimeni nu poate spune care este preţul corect alcompaniilor pe care statul vrea să le listeze, dar noi trebuie săatingem preţul corect după ce acestea se listează", a precizat MarkMobius.

Investiţiile Franklin Templeton în România:

"Am început să cumpărăm acţiuni pe aici, dar nu vrem cacelelalte fonduri ale noastre să intre în competiţie cu FondulProprietatea. Ne uităm la sectorul bancar, care este foarteinteresant, acţiunile sunt foarte ieftine în acest moment, iarperspectivele sunt bune", susţine Mark Mobius.

"Intenţia noastră este să devenim un jucător major înimobiliare, atât prin companii listate, cât şi nelistate. Vrem săcumpărăm pachete importante de acţiuni în companiile imobiliare şisă le ajutăm să atragă capital. Credem că imobiliarele suntsubevaluate în România şi acum e o oportunitate de a cumpăracompanii la preţuri bune sau chiar chilipiruri."

Creditare şi dobânzi:

"Creditarea este foarte scăzută, ratele dobânzilor nu sunt undear trebui să fie. În următorul an probabil că lucrurile nu se vorschimba foarte mult, dar pe viitor se vor îmbunătăţi."

"Unul dintre lucrurile care merg în favoarea României este cădobânzile la dolari şi euro sunt neatractive în acest moment şicapitalurile se orientează către titluri de stat emise de pieţeleemergente."

Relansarea economică:

"Cheia este încrederea. Trebuie să refacem încrederea populaţieişi a investitorilor că lucrurile merg înainte. Soluţia nu vine doarde la Guvern, ci şi de la sectorul privat. Fondul Proprietatea esteşi el o parte din soluţie. Prin listarea lui, noi putem atrage maimult capital."

"Băncile nu mai dau credite, iar alternativa este atragereacapitalurilor străine. Nu spun că Guvernul ar trebui să crească sausă reducă taxele, taxele sunt bune aşa cum sunt. Guvernul trebuiesă reducă birocraţia şi să grăbească procesul de decizie. Schimbărimajore în politica Guvernului generează neîncredere. Odată cecercul încrederii va înainta vor scădea şi dobânzile pentrutitlurile de stat şi vom vedea o revenire a economiei."

"SUA şi Europa nu stau foarte bine, însă pieţele emergente dinAsia sunt într-o poziţie bună şi au sute de miliarde de dolari deinvestit. Există oportunităţi de a atrage investiţii din acestepărţi ale globului."

Mark Mobius în declaraţii:

28 iulie 2009 - Ne pare rău de ceea ce se întâmplă cu acţionariiprivaţi ai fondului acum. Aceştia ar trebui să fie trataţi corectşi adecvat şi să îşi poată primi banii. Ca administratori aifondului, vom trece prin multe provocări. Primele lucruri de carene vom ocupa vor fi evaluarea portofoliului FP, aducerea pe Bursă acompaniilor nelistate unde fondul deţine participaţii şi cel maiimportant, vom lista fondul pe piaţa locală şi pe bursa de laLondra.

26 martie 2010 - Sperăm să vedem fondul pe bursa de la Bucurestiîn 2010. Dacă pe 1 iulie începem administrarea efectivă a FonduluiProprietatea, listarea ar putea avea loc în septembrie.

4 iunie 2010 - Nu cred că putem face listarea fondului până lafinele anului. Ştim că venirea noastră aici are loc în unul dintrecele mai dificile momente din istoria economică a României, iarguvernanţii sunt preocupaţi cu reducerea salariilor şi a pensiilor.Dacă vom putea să facem fondul funcţional, sperăm să putem ajuta sădiminuăm din impactul reducerii pensiilor şi salariilor, pentru căunul dintre primele lucruri pe care vrem să le facem este să plătimdividende în valoare de un miliard de lei, din care 600 de milioanede lei vor merge la Guvern.

27 iunie 2010 - Încurajăm Ministerul de Finanţe să colaboreze cumanagementul fondului astfel încât Adunarea Generală a Acţionarilorsă poată fi programată cât mai curând posibil pentru a aprobaformal statutul de administrator al Franklin Templeton. Numaiatunci putem acţiona pentru a lista fondul la Bursa de ValoriBucureşti, de care vor beneficia atât acţionarii, cât şi piaţaromânea­­­scă în ansamblu.

28 iulie 2010 - Suntem nerăbdători, dar am învăţat că în Româniaeste nevoie de răbdare pentru a r­­­ezolva lucrurile. A fost odecizie importantă pentru Guvern să ne numească administratori,ceea ce pune presiune asupra noastră. Nu suntem supăraţi, dar ne-amdori ca lucrurile să meargă mai repede.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO