Burse - Fonduri mutuale

Mecanica Ceahlau incearca sa atraga din nou investitorii prin splitarea actiunilor

25.09.2007, 18:20 13

Actionarii producatorului de masini si utilaje agricole Mecanica Ceahlau (MECF) au aprobat splitarea valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei pe actiune la 0,1 lei pe actiune.
Ca rezultat al splitarii, fiecarui actionar inregistrat in registrul actionarilor la data de 10 octombrie ii vor reveni 25 de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei/actiune in locul unei actiuni cu o valoare de 2,5 lei.
Reprezentantii companiei nu au fost ieri disponibili pentru comentarii.
Actiunile Mecanica Ceahlau au inregistrat o crestere puternica in acest an, in principal pe fondul unei alte operatiuni de capital derulata de societate. Prin intemediul acesteia, Mecanica a acordat actiuni gratuite, capitalizand profitul obtinut anul trecut.
Societatea a acordat cate o actiune noua la fiecare cinci titluri detinute, capitalul social majorandu-se cu 2,2 milioane de lei (circa
0,7 mil. euro). Producatorul de utilaje agricole a mai derulat o operatiune similara si anul trecut.
Actiunile companiei au fost transferate anul trecut de pe piata RASDAQ la categoria a II-a a Bursei de Valori, motivul anuntat fiind cel de a inlesni atragerea de fonduri pentru programele investitionale.
Titlurile Mecanica au crescut cu 230% de la inceputul lui 2007, la nivelul ultimului pret de 19,1 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 30,1 milioane de euro.
Compania este controlata de SIF Moldova care detine peste 55% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar al companiei este fondul de investitii olandez MEI Roemenie en Bulgarije, cu o detinere de 7,8%, potrivit celor mai recente raportari. Unul dintre actionarii principali ai Mecanica, societatea de intermediere Broker Cluj, cu o participatie la inceputul lui 2007 de circa 16%, si-a vandut pe parcursul anului cea mai mare parte din titlurile detinute.
Mecanica a raportat pe primele sase luni ale anului un profit net de 0,43 mil. euro (1,4 mil. lei), cu 34% mai redus fata de castigul din perioada similara a anului trecut. In aceeasi perioada, afacerile companiei au scazut cu circa 7% pana la 4,6 mil. euro (15,3 mil. lei).
Compania a reusit totusi in trimestrul al doilea al anului sa obtina un profit net de
1,39 milioane de lei (0,41 milioane de euro), mai mare cu 47% fata de profitul din trimestrul similar din 2006. Pe de alta parte, cifra de afaceri a stagnat la nivelul inregistrat in anul anterior, de 8,2 milioane de lei (2,4 milioane de euro).
Pentru acest an, Mecanica si-a bugetat un profit brut de 4,7 milioane de lei la o cifra de afaceri de 37,6 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO