Burse - Fonduri mutuale

Meta Estate Trust vrea să atragă în S1/2024 circa 4 mil. euro de la investitori prin obligaţiuni garantate cu investiţiile din portofoliu. Alexandru Bonea, CEO: Este util pentru investitori să ştie că obligaţiunile au în spate garanţii contractuale şi o maturitate predictibilă

Meta Estate Trust vrea să atragă în S1/2024 circa 4...

Autor: Tibi Oprea

15.11.2023, 12:59 727

Holdingul imobiliar Meta Estate Trust (simbol bursier MET), listat la Bursa de Valori Bucureşti şi evaluat de investitori la 70 mil. lei, a anunţat în conferinţa de presă organizată pentru prezentarea rezultatelor financiare la nouă luni din 2023 că urmăreşte să crească leverage-ul bancar şi să apeleze la o emisiune de obligaţiuni garantate cu investiţiile din portofoliu. Prezent la eveniment, ZF a întrebat care este suma ţintită şi calendarul finanţării.

„Ne-am gândit la obligaţiuni garantate cu nişte investiţii aflate deja în portofoliul nostru. Considerăm că este mult mai transparent şi mult mai util pentru investitorii din piaţa de capital să ştie că obligaţiunile respective au în spate nişte investiţii clare, cu garanţii contractuale şi cu o maturitate predictibilă, ceea ce este foarte important pentru obligaţiuni. Dorim să facem emisiunea în primul semestru al anului viitor. Lucrurile sunt încă în planificare, discutăm cu brokerii, vedem care este apetitul, ne uităm şi noi în portofoliul nostru şi am urmări pentru întreg anul viitor undeva la 4 milioane de euro”, a răspuns Alexandru Bonea, cofondator şi CEO al Meta Estate Trust.

Acesta a adăugat că Meta Estate Trust îşi continuă optimizarea  activităţii operaţionale şi a celei investiţionale pentru a duce compania la obiectivul propus de 15% randament al capitalurilor proprii. Astfel, va putea continua politica de remunerare, oferind dividende în numerar şi acţiuni gratuite. Compania a revizuit deja politica de remunerare, urmând a propune în premieră repartizarea unei sume.

„Din acest an, Meta Management Teams a propus pentru acţionari într-o AGOA viitoare în premieră distribuirea de dividende în sumă de 3,75 mil. lei, deoarece ne dorim ca acţionarii să aibă parte şi de o politică de distribuire de dividende în numerar”, a spus Tudor Cartianu, preşedinte CA şi reprezentantul firmei de management Meta Management Team, la acelaşi eveniment.

Trecerea pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti rămâne o prioritate pentru Meta Estate Trust, obiectivul fiind anul 2025. „Dorim să profităm de acest moment, de rezultatele financiare bune şi de revizuirea politicii de distribuire pentru a reuşi să creştem capitalizarea şi lichiditatea acţiunii pe bursă”, a adăugat Bogdan Gramanschi, CFO-ul companiei.

La evenimentul de miercuri, 15 noiembrie, a fost prezentă şi Antoanela Comşa, deputy CEO şi cea responsabilă cu analiza proiectelor, care a vorbit despre direcţia investiţională şi a banilor. Dacă în trecut portofoliul de investiţii al Meta era majoritar format din proiecte în diferite stadii de dezvoltare, însemnând inclusiv proiecte neautorizate la acel moment şi minoritar din proiecte în care a intrat în acţionariat cu dezvoltatorii, astăzi compania îşi doreşte să crească zona de parteneriate cu dezvoltatorii.

Din experienţa noastră, este mai profitabil decât a achiziţiona apartamente în faza de proiect. Avem un control mai bun asupra investiţiei, putem vedea ceea ce se întâmplă, iar riscul este de asemenea mai mic. Pe de altă parte, continuăm să investim şi în alte proiecte, însă de data aceasta suntem mult mai atenţi, în sensul în care trebuie să fie o locaţie bună, un dezvoltator în regulă şi să aibă toate avizele şi autorizaţiile. Vedem zilele acestea ce se întâmplă cu autorizaţiile atacate în instanţă de Primăria Municipiului Bucureşti. Ne gândim de asemenea dacă să dezvoltăm şi noi proiecte prin achiziţia iniţială a terenurilor şi dezvoltarea pe suprafaţa lor. Piaţa suferă nişte schimbări şi poate vom reuşi să realizăm acest lucru. Continuăm însă şi achiziţia de apartamente. Eu mi-aş dori ca partea de parteneriate să reprezinte mai mult de 50%. Bineînţeles că ne vom adapta pieţei”, a spus Antoanela Comşa.

Meta Estate Trust a raportat miercuri un profit net de 7 mil. lei în primele nouă luni din 2023, un avans de 90% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, depăşind valoarea bugetată pentru anul în curs, la venituri totale de peste 15 mil. lei, în creştere cu 35%. În perioada ianuarie-septembrie 2023, compania a investit peste 50 milioane de lei (10,6 milioane de euro) în 16 proiecte, portofoliul de investiţii al Meta Estate Trust ajungând la valoarea de 93,6 milioane de lei.

Activele totale ale Meta Estate Trust au depăşit 107 milioane de lei, o creştere de 9% faţă de sfârşitul anului 2022, finanţate în principal din lichidităţile suplimentare generate de proiectele finalizate în acest an, spun oficialii companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO