Burse - Fonduri mutuale

MF: Prevederi speciale pentru piata de capital

09.02.2007, 19:05 27

Noile formulare privind veniturile realizate anul trecut vor include prevederi speciale referitoare la piata de capital, iar termenul de depunere a acestor declaratii a fost stabilit in intervalul 15 februarie-15 mai, au declarat reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.
Astfel, declaratiile depuse de investitorii la bursa va trebui sa fie inregistrate si tratate in mod separat de directiile finantelor publice, avand in vedere ca beneficiaza de un sistem de impozitare diferentiat, cu doua cote, de 1% si 16%, in functie de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu.
Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a emis la sfarsitul anului trecut un ordin prin care a stabilit un nou formular de declaratie, pentru investitorii pe piata de capital (declaratia 226).
Persoanele care au obtinut castiguri din tranzactii pe piata de capital trebuiau sa depuna aceasta declaratie si sa plateasca impozit anticipat pana la data de 25 ianuarie.
Codul fiscal stabileste ca sunt impozitate doar castigurile nete, reprezentand diferenta dintre castigurile si pierderile din tranzactii, declaratia de regularizare (declaratia 200) urmand insa sa fie depusa pana la 15 mai.
Daca declaratiile 200 vor fi depuse mai devreme, investitorii la bursa vor avea posibilitatea sa recupereze mai rapid eventuale diferente in plus fata de impozitul real, platite anticipat.
In cazul celor care nu au depus declaratia la 25 ianuarie si nu au platit impozitul anticipat, daca depun declaratia finala incepand cu 15 februarie, nu vor mai plati in continuare penalitati.
Potrivit formularului 226, investitorii trebuiau sa declare "castigul", fara sa fie specificat daca este vorba de castigul brut sau de cel net.
Astfel, in declaratia 226 - declaratie privind impozitul datorat pe castigul din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale - pe care investitorii trebuiau sa o depuna la Fisc pana la 25 ianuarie trebuie declarat "castigul", care reprezinta suma castigurilor din tranzactiile in care s-a inregistrat profit, nu castigul net, rezultat din diferenta intre castiguri si pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO