Burse - Fonduri mutuale

Micii actionari ai FP: Vrem despagubiri prin Bursa, nu prin mica publicitate! Cum comentati?

Micii actionari ai FP: Vrem despagubiri prin Bursa, nu prin mica publicitate!

Corin Trandafir, reprezentantul actionarilor minoritari in CS a Fondului Proprietatea: Mostenitorii familiei Malaxa sunt iritati de intarzierile care au intervenit in procedurile de selectie a administratorului si de listare a Fondului.

28.04.2009, 17:51 49

Luni, 27 aprilie, actionarii Fondului Proprietatea (FP) au fost convocati in cadrul Adunarilor Generale Ordinara si Extraordinara. Fondul este controlat in proportie de 67,39% de Ministerul Finantelor, restul de aproape 33% fiind controlat de 2.350 de actionari persoane fizice si juridice. Cei mai importanti actionari minoritari persoane fizice sunt mostenitorii familiilor Malaxa si Ausnit, care detin cumulat aproximativ 7% din Fond.

Desi principalele subiecte pe ordinea de zi a Adunarilor au fost aprobarea rezultatelor financiare pe 2008, a bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2009, revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere si alegerea noilor membrii, listarea Fondului si distribuirea de dividende au incins spiritele celor peste 60 de persoane prezente in sala.
"Mostenitorii familiei Malaxa sunt iritati de intarzierile procedurilor de selectie a administratorului si de listare a Fondului", a spus Corin Trandafir, avocatul care reprezinta interesele mostenitorilor familiei Malaxa - printre cei mai mari industriasi ai Romaniei interbelice.
El a fost ales membru in Consiliul de Supraveghere, devenind astfel singurul reprezentant al actionarilor minoritari intr-un Consiliu unde Ministerul de Finante este reprezentat in sase din cele sapte locuri disponibile.
"Schimbarile foarte dese care au avut loc in structurile de conducere fac foarte dificila impunerea de termene limita pentru listare, pentru ca de fiecare data actionarii minoritari discuta cu alte persoane, iar cand acestea sunt schimbate se reiau discutiile de la zero", a spus Radu Georgescu, pensionar in varsta de 69 de ani. El detine 600.000 de actiuni la Fond mostenite de la bunicul sau care a fost actionar la fabrica de conserve Grivita.
 
Creatorul fondului cere mai multe drepturi pentru minoritari
Nemultumit de impasul in care se afla Fondul este si Nicolae Ivan, actionar si fost presedinte si director general al Fondului Proprietatea in 2006. Ivan a candidat pentru un loc in Consiliul de Supraveghere (CS) insa nu a fost ales.
"Regret ca statul si actionarii au pierdut mult prin intarzierea listarii Fondului pe parcursul ultimilor trei ani. Daca ar fi fost listat, Fondul Proprietatea ar fi generat mari afaceri pentru banci, casele de brokeraj si pentru intreaga economie in general", a spus Ivan inaintea anuntarii noii componente a CS. El reprezinta un vehicul american de investitii, Cartesian, care a preluat in 2008 peste 2% din actiunile fondului. Inainte de aceste alegeri, actionarii minoritari aveau doi reprezentanti in Consiliu. Mircea Ursache, presedintele AVAS, Gratiela Iordache, secretar de stat in Ministerul de Finante, Eduard Goian, director in acelasi minister, Anca Opre, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii, Ene Dinga, consilier al premierului Emil Boc, si Ioan Adam, fost deputat PSD, vor supraveghea Fondul din partea Ministerului de Finante. Presedintele CS va fi ales luni, 4 mai.
 
Listarea FP ramane o "fata morgana"
Inca din momentul constituirii, in 2005, principalul obiectiv al Fondului a fost listarea la Bursa. Listarea fondului va permite detinatorilor de titluri de despagubire sa transforme in bani hartiile primite de la Ministerul de Finante. Cum Fondul nu s-a listat nici pana in prezent, micii actionarii isi vand titlurile prin anunturi de mica publicitate.
"Am dat anunturi pe internet si am primit telefoane de la brokeri care ne-au intrebat daca nu vrem sa vindem actiunile, insa pretul oferit era foarte mic, de 9-10% din valoarea nominala de un leu. Vreau ca Fondul sa se listeze pentru ca doar astfel pot sa urmaresc cum creste sau scade pretul si sa iau decizia daca e bine sa vand", a spus un actionar care detine peste 10 mil. titluri.
Faptul ca Fondul nu va distribui dividende decat dupa ce vor fi indeplinite conditiile privind capitalul subcris si ramas nevarsat de Ministerul Finantelor si dupa reducerea valorii nominale ar putea duce la o scadere a pretului actiunilor FP pe "piata neagra", spun micii actionari.
 
Actionarii au ramas si fara dividende
"Plata dividendului de 2 bani/actiune se va realiza numai dupa trecerea unui termen de 30 zile calendaristice de la data la care sunt realizate conditiile privind varsamintele datorate de catre Ministerul Finantelor ca aport la capitalul social si ajustarea valorii capitalului social prin diminuarea valorii nominale a actiunii cu 24%", a spus Mircea Ursache, membru al CS.
Astfel, actionarii au aprobat ca profitul societatii sa ramana nerepartizat pana la indeplinirea conditiilor legale, distributia acestuia urmand a fi supusa aprobarii intr-o Adunare Generala ulterioara. De asemenea, actionarii au aprobat rezultatele financiare pe 2008, Fondul raportand un profit operational de 472 mil. lei, si bugetul de venituri si cheltuieli pe 2009. Pentru anul in curs, Fondul si-a bugetat pentru anul acesta o injumatatire a profitului pana la 231,4 mil. lei, estimand ca veniturile vor scadea cu 50%, pana la 270,4 mil. lei.
 
Cititi mai multe despre culisele AGA Fondului Proprietatea de luni 27 aprilie pe www.zf.ro
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO