Burse - Fonduri mutuale

Minoritarii de la Rompetrol WS refuza oferta kazahilor

22.02.2010, 23:04 27

Un grup de fonduri de investitii straine si romanesti care detinpeste 10% din capitalul Rompetrol Well Services (PTR) a cerutalegerea administratorilor prin metoda votului cumulativ pentrua-si numi un reprezentant in Consiliul de Administratie alsocietatii, in conditiile in care acestia considera ca pretul dinoferta de preluare inaintata de kazahii de la KazMunaiGaz nu esteatractiv.

Actionarii care au facut propunerea sunt mai multe fonduri deinvestitii administrate de olandezii de la MEI, care detin circa5,9% din capitalul Rompetrol Well Services - Petros, respectiv treifonduri romanesti administrate de Raiffeisen Asset Management(Raiffeisen Prosper, Raiffeisen Benefit si Raiffeisen RomaniaActiuni) si SIF Banat-Crisana (SIF1).

"Cred ca este destul de evident de ce am cerut vot cumulativ.Credem ca oferta de cumparare pentru Rompetrol Well Services nureflecta valoarea corecta a companiei si din aceasta cauza nu vomsubscrie in cadrul acesteia", a declarat Peter Mars, director deinvestitii la compania olandeza Middle Europe Investments(MEI).

Solicitarea din partea grupului de minoritari ai companiei vinela numai o zi inainte ca oferta publica de preluare inaintata degrupul Rompetrol, controlat de kazahii de la KazMunaiGaz, sa iasfarsit. Acestia din urma au oferit un pret de 0,43 lei/titlupentru actiunile detinute de minoritarii de la Rompetrol WellServices, care reprezinta 48% din capitalul companiei, valoareatotala a ofertei ridicandu-se la 57 mil. lei (13,8 mil. euro).

Olandezii estimau ca pretul corect al acestor titluri este depeste 1 leu/actiune pe baza indicatorilor la care setranzactioneaza alte companii din domeniu, aducand ca argumente sipozitia financiara a societatii si marjele ridicate deprofitabilitate.

Fondul MEI Roemenie en Bulgarije a achizitionat pe maximeleatinse de Bursa in 2007 aproape 6% din actiunile Petros de lagrupul Rompetrol pentru 11,5 mil. lei (circa 3,5 mil. euro) si dacaar fi subscris in oferta ar fi consemnat o pierdere de 1,5 mil.euro, adica aproape jumatate din banii investiti.

"Consideram oferta de preluare sub valoarea companiei si suntemimpotriva delistarii firmei", spune si Lucian Popa, manager deportofoliu la SIF Banat-Crisana (SIF1).

La pretul de 0,43 lei/actiune, oferit de kazahi, compania esteevaluata la circa de 8,7 ori profitul obtinut in 2009, mediaindicatorului la nivelul companiilor de pe Bursa fiind de 25.

Printre minoritarii de la Rompetrol Well Services se numara sisenatorul UDMR Attila Verestoy, care detine 3,3% din actiuni. Elle-a vandut kazahilor actiunile detinute la Rompetrol Rafinarepentru care a incasat peste 6 mil. euro.

CNVM a aprobat ieri noul nivel de pret, respectiv de 0,075 lei,oferit de grupul Rompetrol pentru cealalta companie detinuta de eipe Bursa, respectiv Rompetrol Rafinare (RRC), si a decisreintroducerea acestora la tranzactionare incepand de astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO