Burse - Fonduri mutuale

Minunea a durat doar o zi pentru BRD

19.09.2006, 19:24 13

Actiunile BRD au inregistrat ieri o scadere de peste 7%, dupa ce in sedinta de la finalul saptamanii trecute se apreciasera cu nu mai putin de 11,4%, un lucru neobisnuit pentru unul dintre cele mai lichide titluri tranzactionate pe Bursa.
Brokerii sunt de parere ca la baza acelei aprecieri sta intrarea pe piata a unui fond de investitii, care nu a mai sustinut cotatia, aceasta revenind aproape de cea inregistrata inainte de aceasta crestere.
"Probabil, cresterea inregistrata vineri de titlurile BRD a fost determinata de intrarea la cumparare a unui fond de investitii. Este posibil ca unii dintre investitori sa fi iesit de pe aceste actiuni pentru a cumpara actiuni la SIF-uri. Este clar ca aceasta actiune a animat activitatea la Bursa", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
"In plus, titlurile BRD sunt in general atractive pentru investitori. Ma astept ca acestea din urma sa isi atinga maximul in perioada care va urma. Sunt de parere ca urmeaza o revenire a investitorilor pe piata catre sfarsitul anului, asa cum se intampla de obicei", a spus Adrian Ceuca.
Indicele BET-FI s-a apreciat ieri cu 0,8%, chiar daca la inceputul sedintei acesta inregistra o crestere de aproximativ 1,8%.
Pe ansamblu, Bursa a avut o lichiditate destul de scazuta, totalul tranzactiilor ridicandu-se la numai 7,14 mil. euro, dupa ce vineri valoarea acestora fusese de 13,2 mil. euro.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale BRD, cu un rulaj de 4,5 mil. lei, urmate de SIF Oltenia, care au crescut cu 1,1%, pe fondul unui rulaj de tranzactionare de 4 milioane de lei. Titlurile SIF Moldova au inregistrat un avans de aproape 1%, pe un rulaj de 3,7 milioane de lei.
Actiunile Petrom raman la aceeasi valoare ca si dupa sedinta de vineri, cu un pret de 0,535 lei/actiune si cu un volum de tranzactionare de 2,8 milioane de lei.
"Vorbind despre evolutia generala a pietei, pot sa spun ca desi pe termen scurt nu se intrevad cresteri, pe termen mediu datele sunt incurajatoare. Ma astept la o crestere generala a indicilor bursieri si totodata cred ca vor depasi maximele de anul acesta. Spun asta avand in vedere si cresterea economica inregistrata de Romania, desi unii analisti sunt de parere ca aceasta nu este una sustenabila", a mai adaugat Adrian Ceuca.

Actiunile SIF Oltenia au incheiat sedinta de luni in crestere cu 0,03 lei, pe un rulaj de 4 milioane de euro. "Aceste titluri au o volatilitate ridicata si de aceea in aceasta perioada se pot obtine randamente foarte bune facand arbitraj pe piata la termen de la Sibiu. In plus, pe aceasta piata, actiunile SIF-urilor sunt cotate mult mai bine decat pe piata spot, ceea ce denota un optimism in randul investitorilor", a spus Adrian Ceuca. Brokerii sunt de parere ca evolutia acestor titluri a fost influentata si de faptul ca SIF-urile au detineri importante la BRD, acestea cunoscand o dinamica accentuata in ultimele doua sedinte. La inchidere, titlurile Oltenia au fost cotate la un pret de 2,72 lei/actiune.

Titlurile SIF Moldova au reusit ieri o crestere de 0,9%, pe un rulaj de 3,7 milioane de euro. Actiunile au atins in timpul tranzactionarii un pret minim de 2,15 lei/actiune si un maxim de 2,21 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat la un pret de 2,16 lei/actiune. Variatia pretului a fost de numai 0,02 lei/actiune. La fel ca si celelalte SIF-uri, si SIF Moldova reconfirma trendul ascendent, iar perspectivele pentru aceasta actiune sunt bune, afirma brokerii, avand in vedere perspectiva listarii BCR. Se estimeaza ca acesta va depasi spre sfarsitul anului maximul atins in februarie. In plus, SIF Moldova are, la randul sau, in portofoliu 6% din actiunile BCR.

Actiunile Turbomecanica au inregistrat ieri o scadere de 1,27%, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la numai 115 000 de lei. S-au perfectat doar 40 de operatiuni, titlul pastrandu-si caracteristicile de actiune foarte putin lichida. Pretul maxim atins in timpul sedintei a fost de 0,7650 lei/actiune. Asociatia salariatilor de la Turbomecanica urmeaza sa se desfiinteze luna viitoare, actiunile urmand sa fie impartite angajatilor companiei, care le vor putea vinde pe piata. Asociatia Salariatilor detine in prezent peste 60% din companie, pachet care valoreaza 50 mil. euro. De altfel, perspectiva unor ordine mari de vanzare ar putea fi cauza evolutiei descendente a actiunilor in ultimele sedinte.

Actiunile producatorului de Tevi Artrom Slatina au pierdut aproape 2%, continuand sa evolueze pe un trend descendent, dupa ce au atins un maxim pentru acest an in urma cu doua saptamani. Valoarea contractelor de vanzare incheiate de companie cu firme din grupul Sinara Handel, reprezentanta comerciala a grupului rus TMK, in ultimii doi ani se ridica la 109,6 milioane de euro. Artrom Slatina va semna in luna noiembrie un contract in valoare de 20 mil. euro, contract care urmeaza sa fie incheiat cu firma Sinara Handel Elvetia, pentru o cantitate de 30.000 de tone de tagla. Compania a semnat anterior alte doua contracte in valoare de 85 mil. euro pentru achizitia a 130.000 de tone de otel.

Titlurile Bancii Comerciale Carpatica au castigat ieri 1,6%, pe un rulaj scazut, de circa 26.000 de euro (93.000 de lei). De la maximele atinse in februarie, actiunile bancii au evoluat pe un trend descendent, pierzand 23%, o parte din scadere fiind cauzata de distribuirea de actiuni gratuite. Banca Carpatica are in vedere dezvoltarea retelei pana la 350 de unitati teritoriale, tinta pe care doresc sa o atinga in urmatorii doi sau trei ani, axandu-se in principal pe extinderea in zona rurala. Ultima tranzactie cu actiunile Bancii Carpatica s-a perfectat la un pret de 0,505 lei/actiune. Banca este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO