Burse - Fonduri mutuale

Mittal a obtinut anularea majorarii de capital de la Comvex

Mittal a obtinut anularea majorarii de capital de la Comvex
14.10.2009, 23:15 35

Curtea de Apel a respins saptamana trecuta recursurile inaintatede conducerea Comvex Constanta (CMVX) in procesul privind anulareamajorarii de capital derulata de companie in luna august a anuluitrecut.

Anularea majorarii a fost ceruta de vehiculul Expert PlacementServices, controlat de grupul ArcelorMittal, care nu a fost lasatsa participe la operatiune. In aceste conditii, firma isi pastreazaparticipatia de aproape 36% din actiunile Comvex. Daca majorareas-ar fi operat, participatia detinuta indirect de grupulArcelorMittal in Comvex ar fi fost diluata si ar fi ajuns la 23%din capitalul companiei, sub pragul de control de 33%, care obligala lansarea unei oferte de preluare.

Conducerea Comvex si cea a ArcelorMittal se razboiesc de maibine de un an, dupa ce grupul indian a cumparat in vara anuluitrecut un pachet de 36% din actiunile companiei, miza fiindcontrolul celui mai mare operator portuar de la Marea Neagra.

"In procesul de fond, cel mai important dosar, care trateazadisputa de fond si anume anularea majorarii de capital social dinaugust 2008 la care Expert Placement Services nu a fost lasata saparticipe, apelurile Comvex au fost respinse saptamana trecuta, iardecizia este definitiva, dar nu si irevocabila.

Poate fi atacat numai cu recurs in fata Inaltei Curti de Casatiesi Justitie", a declarat Bogdan Stoica, partener la casa deavocatura Popovici si Asociatii, care reprezinta in proces firmaExpert Placement, subsidiara ArcelorMittal.

El a precizat ca acest proces solutioneaza indirect alte catevalitigii aflate pe rol, precum cererea de inregistrare in RegistrulComertului a majorarii de capital.

"Verdictul dat in proces confirma faptul ca dreptul desubscriere in cadrul majorarilor de capital este un drept suprem,care nu poate fi pus in pericol de alte proceduri paralele sau deinterpretare a unor clauze din reglementarile CNVM", a spusStoica.

El a precizat ca principala grija a ArcelorMittal a fost sa-siprotejeze investitia in Comvex.

Oferta de preluare ramane blocata

Mittal Holding, parte a grupului ArcelorMittal, a lansat ooferta publica de preluare a Comvex Constanta (CMVX) in valoare de42 milioane de euro (155,6 milioane de lei), insa actionarulmajoritar al operatorului, firma Solidmet, a cerut anularea oferteiin instanta, fapt pentru care Comisia Nationala a ValorilorMobiliare, care este parat in respectivul dosar, a decis sasuspende oferta pana la solutionarea procesului.

"Procesul privind oferta de preluare nu cred ca va fi finalizatmai devreme de luna ianuarie-februarie a anului trecut, mai ales inconditiile situatiei incerte din sistem. Urmatorul termen este pe22 octombrie, dar este greu de spus daca se va judeca din cauzagrevei din justitie. Se dau termene extrem de lungi si se judecaputine procese", a precizat Bogdan Stoica.

ArcelorMittal, care era pana anul trecut principalul client alComvex si contribuia cu circa jumatate din afacerile acestuia, adecis recent sa ocoleasca transportul de materii prime prin portuldin Bulgaria, fapt ce a afectat serios activitatea operatoruluiportuar incepand cu trimestrul al treilea din acest an.

In primele sase luni, Comvex a realizat afaceri de 51,7 mil.lei, in scadere cu 27% fata de perioada similara din 2008, si unprofit net de 21 mil. lei, in crestere cu 24%.

Compania are o capitalizare de 34 mil. euro, ultimul pret detranzactionare fiind de 33 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO