Burse - Fonduri mutuale

MKB pregateste plicurile cu oferta pentru toti actionarii bancii Romexterra

MKB pregateste plicurile cu oferta pentru toti actionarii bancii Romexterra

Romexterra a realizat un profit brut de peste 5 milioane de euro

12.07.2006, 19:30 17

Cei peste 100.000 de actionari ai bancii Romexterra urmeaza sa primeasca prin posta in urmatoarele saptamani oferta cu pretul inaintat de catre banca ungara MKB, potrivit reprezentantilor bancii Romexterra.
MKB, subsidiara a grupului bancar german Bayerische Landesbank, a semnat la finele saptamanii trecute, la Budapesta un acord de preluare a Romexterra, una dintre bancile mici de pe piata.
Oferta MKB ar urma sa fie valabila pentru o perioada de 60 de zile si ar oferi aceleasi conditii pentru toti actionarii bancii, potrivit sursei citate.
Surse apropiate tranzactiei afirma ca pretul pe care actionarii bancii il vor primi pentru actiuni ar putea fi stabilit dupa o formula care sa ia in calcul numarul de actiuni pe care MKB va reusi sa il stranga de la actualii actionari ai Romexterra, pretul pe actiune urmand sa fie cu atat mai mare cu cat pachetul de actiuni atras este mai mare. In urma tranzactiei de preluare, Romexterra ar putea fi evaluata intre 70 si 100 de milioane de euro, afirma sursele citate.
Romexterra are o cota de piata acum aproape de 1%, dupa valoarea activelor bancare.
Salariatii din Petrom condusi de Liviu Luca controleaza direct si indirect un pachet de aproximativ 20% din actiunile Romexterra, potrivit lui Liviu Luca, presedintele Asociatiei Salariatilor din Petrom si al Federatiei Sindicatelor Libere Independente (FSLI).
FSLI detine circa 10% din Romexterra, iar societatea Delta Asigurari un alt pachet de aproape aceeasi marime.
In ultimele luni, societatile in care sindicalistii lui Luca au participatii si-au intensificat eforturile de concentrare a actiunilor Romexterra in vederea vanzarii.
"Banii care vor fi obtinuti in urma vanzarii actiunilor Romexterra vor fi investiti, in general, in sectoarele unde activam deja", a declarat pentru Ziarul Financiar Liviu Luca.
Sindicalistii din Petrom au in acest moment participatii in media, asigurari sau in industria petroliera, ultima perioada fiind dominata de achizitiile facute pe piata de media.
Banca a obtinut in primul semestru un profit brut de peste 5 milioane de euro, in crestere cu 122% fata de perioada similara a anului trecut.
Printre actionarii Romexterra se mai afla Petrom, care detine 2%, unitatile din industria de gaze - 3,23%, persoanele juridice cu capital privat - 17,63%, un alt pachet de 77,13% fiind in posesia mai multor persoane fizice.
Printre actionari se mai afla fondul de investitii elvetian Hyposwiss cu 2% si SSIF Broker Cluj, cu un pachet de 40.000 - 50.000 de actiuni.
Deja, in randul micilor actionari exista o asteptare ca pretul oferit de MKB se va situa la 70 - 80.000 de lei pe actiune comparativ cu valoarea nominala a actiunii de circa 28.000 de lei pe titlu, spun surse din cadrul actionariatului bancii.
Petrom a anuntat ca este dispus sa-si vanda pachetul de actiuni la Romexterra numai in cazul unei oferte bune de pret.
Romexterra Bank a fost infiintata in 1993 ca o banca a sectorului energetic din Romania.
Banca ungara MKB avea la finele anului trecut active totale de peste 6,5 miliarde de euro, la jumatate fata de liderul pietei bancare din Ungaria, OTP. MKB ocupa pozitia a treia pe piata din Ungaria, dupa OTP si filiala locala a belgienilor de la KBC. Anul trecut a raportat un profit brut de circa 84,7 mil. euro. Grupul german, care detine peste 87% din MKB, doreste sa se extinda in regiune prin intermediul bancii ungare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO