Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB: Exista semne ca investitorii mari reintra in piata bursiera

Molnar, IFB: Exista semne ca investitorii mari reintra in piata
30.04.2009, 19:32 23

Bursa a inregistrat ieri aprecieri considerabile pe toti indicii din piata, cea mai mare crestere fiind inregistrata de titlurile societatilor financiare, grupate sub indicatorul BET-FI, care a urcat cu 5%. Indicele extins al pietei BET-XT a inregistrat o apreciere de 3,9%, in vreme ce indicatorul energetic BET-NG a consemnat un avans de 4,7%, pe fondul cresterilor societatilor de utilitati.

Brokerii sunt de parere ca in perioada urmatoare sunt excluse scaderi de amploare, care sa genereze o corectie drastica la nivelul pietei, cu atat mai mult cu cat, dupa aprecierile din ultimele doua luni, investitorii mari dau semne de revenire in piata.
"Dupa cresterile din ultimele saptamani intentia investitorilor este de a cumpara, iar perceptia acestora in mod cert s-a schimbat fata de inceputul anului. Imbucurator este faptul ca investitorii mari, care intra cu 1-2 mil. euro o data revin in piata", a declarat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
La categoria SIF-uri, cel mai mare avans l-au inregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 6,4%, urmate indeaproape de aprecierea SIF Banat-Crisana (SIF1), care au inregistrat un avans de 6,3%, depasind pragul de 1 lei/titlu. Restul societatilor financiare au consemnat aprecieri in medie cu 3% fata de nivelurile de referinta.
In sectorul energetic, cele mai mari cresteri au fost inregistrate de titlurile societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), care au urcat cu 11,4% si respectiv 9,9%, atingand pretul de 12,7 lei/titlu si respectiv 149,4 lei/actiune. "Avansurile puternice de la inceputul sedintelor de tranzactionare este dat de intrarea investitorilor speculativi, care vor sa intre cat mai devreme sa prinda variatia maxima intraday si sa vanda spre finalul zilei. Problema e ca investitorii mari intra tocmai pe finalul sedintei, astfel vedem o diminuare a cresterilor de la inceputul zilei. Vedem cum investitorii de pe piata locala au devenit mai sofisticati in ultima perioada", a adaugat Molnar.
In sectorul bancar titlurile Bancii Transilvania (TLV) au fost sistate de la tranzactionare, pe durata AGA, in vreme ce actiunile BRD s-au apreciat cu aproape 9% fata de refe-rinta, urcand la pretul de 7,3 lei/ actiune. Cresteri au inregistrat si actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS), care au urcat cu 4,8% fata de referinta, la nivelul de 66,1 lei/actiune. Titlurile Bancii Carpatica (BCC) nu au reusit sa inchida in urcare, si au coborat cu 4,6% fata de referinta. "Investitorii au inteles ca nu pot ramane la nesfarsit in afara pietei si incep sa riste mai mult acum. In continuare exista temeri in piata, pentru ca amintirile sunt destul de vii, dar s-a inteles faptul ca daca inregistrezi pierderi pe o companie, ai sansa sa recuperezi pierderile mult mai repede intr-o alta companie. Astfel vedem in piata o restructurare de portofolii mai intensa in perioada asta", a incheiat Molnar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO