Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB: Preturile au devenit aberante, dar tot nu se opresc din scadere

Molnar, IFB: Preturile au devenit aberante, dar tot nu se opresc din scadere
02.02.2009, 18:19 13

"Cu totii am invatat ca orice ciclu economic se repeta, asa ca exista certitudinea ca Bursa o sa inceapa sa si creasca insa nu se stie de cand. Nu cred intr-o revenire in urmatoarele sase luni, existand insa sanse ca pana la sfarsitul anului sa vedem si o astfel de evolutie a pietei locale. Problema este ca scaderea a venit mai repede decat ne asteptam, situatia internationala nu arata nici ea prea bine, iar acest lucru influenteaza in mod sigur si evolutia pietei interne", a declarat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.

Pietele externe inregistrau ieri spre finalul sedintei de tranzactionare corectii de pana la 2,8% la nivelul indicatorului francez CAC 40, iar piata germana si cea britanica coborau in medie cu putin peste 2%.
"Nu cred ca investitorii au fost socati de caderea sub pragurile minime din octombrie. La cum a mers Bursa in ultimele luni, nicio evolutie nu mai este surprinzatoare, in mod cert insa nu le-a picat bine. Este o situatie grea si un sentiment puternic negativ in piata. Toata lumea asteapta si se pregateste pentru cand Bursa o sa inceapa sa creasca si sa reintre astfel la cumparare", a adaugat Molnar.
De altfel, faptul ca investitorii nu prefera sa intre in piata si sa astepte o confirmare de trend este dat si de nivelul din ce in ce mai redus al tranzactiilor, valoarea acestora ridicandu-se ieri la putin peste 9 mil. lei (2,1 mil. euro), pe un rulaj de 27 mil. actiuni, mult sub media anului trecut. 
"Momentul de fata este unul extrem de interesant pentru cumparare, cu toate acestea nu se intra in piata. Investitorii mai asteapta sa vada cat mai scade, si cu cat Bursa mai scade cu atat piata o sa devina si mai interesanta. Cred ca investitorii se gandesc sa investeasca in companiile care nu au cum sa dea faliment, in acest sens sectorul farma si cel al utilitatilor numarandu-se printre preferintele acestora. Preturile la care am ajuns au devenit insa aberante, daca nu chiar extrem de aberante, si astfel cred ca orice companie poate intra in portofoliul oricarui investitor. Nu sunt de neglijat nici bancile, in ciuda evolutiilor lor din ultima perioada si a vestilor negative cu privire la sistemul bancar", a continuat Molnar.
Companiile petroliere isi pastreaza in continuare pozitia de lider printre preferintele investitorilor, titlurile Petrom (SNP) si Rompetrol (RRC) fiind si de aceasta data cele mai tranzactionate actiuni din piata. Actiunile Petrom au inregistrat o corectie de 2,4%, pana la pretul de 0,164 lei/actiune, in vreme ce titlurile Rompetrol au urcat cu 1,2%, pana la nivelul de 0,0244 lei/actiune.
In sectorul bancar titlurile Bancii Transilvania (TLV) au stationat la pretul de 0,79 lei/actiune, iar actiunile BRD au urcat cu 1,7%, la nivelul de 5,95 lei/actiune.
Dintre societatile financiare titlurile SIF Oltenia (SIF5) au marcat cel mai mare declin, de 3,7%, urmate de actiunile SIF Moldova (SIF2), care au coborat cu 3%, si SIF Transilvania (SIF3), cu o corectie de 0,4%.
"Chiar daca Bursa s-a redus la mai mult de jumatate fata de 2007, ea ramane o alternativa pentru orice investitor, oricand. Tot ceea ce difera acum este orizontul de timp pentru care se intra la Bursa. S-a terminat cu vremea speculatorilor, care ieseau din piata la nici trei luni de la cumparare. Daca vrei profit pe Bursa, trebuie sa stai cam 3-4 ani", a incheiat Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO