Burse - Fonduri mutuale

Nici anuntarea noului premier nu a scos investitorii din apatie

Nici anuntarea noului premier nu a scos investitorii din apatie
10.12.2008, 18:21 18

Bursa de la Bucuresti ramane in continuare intr-o stare de apatie, in conditiile in care nici macar numirea noului prim-ministru nu a "deranjat" piata de capital, principalii indici inregistrand ieri scaderi usoare.

"Personal ma bucura faptul ca noul prim-ministru este Stolojan, deoarece am increderea ca este un om de Bursa si ca o va sprijini. Din punctul meu de vedere este un om care o cunoaste, fiind de ceva timp prezent in piata", spune Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest.
BET-C, indicele general al pietei, continua sa fluctueze in jurul nivelului de 2.100 de puncte, scazand ieri cu 0,6%, in vreme ce BET-ul ramane in zona pragului de 3.000 de puncte, pierzand in sedinta trecuta 0,5%. Starea de apatie in care a intrat piata in ultima perioada se rasfrange si asupra societatilor de investitii financiare, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand ieri cu 1,9%.
"Cred ca in continuare o sa fie liniste in piata. Bursa nu are putere, nu mai exista dorinta de a intra in piata la cumparare, inclusiv cei cu bani ramanand intr-o stare de asteptare. Cred ca numai investitorii straini vor putea sa miste Bursa in momentul de fata", spune Serdean. El este de parere ca suntem singura tara care se confrunta cu probleme atat de puternice pe piata de capital. "In Polonia si acum se fac oferte publice de preluare care se finalizeaza cu succes, se fac tranzactii zilnice foarte mari, de ordinul milioanelor de euro. Parca numai noi si bulgarii ne batem pentru a fi campioni la scaderi, in vreme ce restul se bat pe tranzactii imense", spune Serdean.
El este de parere ca nu se poate tranzactiona pe Bursa, in conditiile in care nu exista un trend clar. "Nu poti tranzactiona atata timp cat nu ai un trend, insa poti tranzactiona in range. Conditia este totusi ca range-ul sa fie de 20% sau macar de 10%, insa la noi nu poate fi vorba de asa ceva in momentul de fata. Imi este insa teama sa nu intram intr-un range prelungit, ceea ce ar fi dezastruos in special pentru societatile de brokeraj. Daca as vedea ca piata va intra pe scadere din nou, as vinde si as intra short la Sibiu sau as cumpara daca ar exista semnale de crestere", spune Serdean.
In momentul de fata in piata sunt prezente numeroase companii a caror capitalizare este cu mult sub valoarea activelor detinute, ceea ce ar putea fi atragator pentru un investitor. "Acum SIF Oltenia are o capitalizare de circa 100 mil. euro, in conditiile in care valoarea actualizata a pachetului detinut la BCR se ridica la 134 mil. euro, iar a celui controlat la BRD insumeaza 77 mil. euro. Numai aceste doua participatii ofera companiei active in valoare de circa 200 mil. euro, dublu fata de capitalizarea societatii. Cu toate acestea, nu o sa recomand nimanui maine sa cumpere. Desi din punct de vedere fundamental societatea arata bine si pare atractiva, tehnic lucrurile nu stau foarte bine si cea mai buna pozitie este de a nu cumpara", spune Serdean.
Lichiditatea din piata se mentine in continuare scazuta, aceasta inregistrand ieri un nivel de 9,8 mil. lei (2,5 mil. euro) la nivelul intregii piete, in conditiile in care Bursa a atras rulaje de 7,9 mil. lei (2 mil. euro).
Preferatele investitorilor continua sa fie companiile de tipul blue-chips, SIF Oltenia (SIF5) atingand ieri cel mai mare rulaj din piata, de doar 1,2 mil. lei (0,3 mil. euro). Tranzactii apreciabile s-au mai facut ieri si cu actiunile Zentiva (SCD), lichiditatea totala realizata pe emitent fiind de 0,8 mil. lei (0,2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO