Burse - Fonduri mutuale

Nici cumparatorii, nici vanzatorii nu vor sa se grabeasca

20.02.2006, 21:04 18

Bursa a incheiat saptamana trecuta cu o scadere usoara, iar brokerii spun ca se asteapta la noi scaderi similare si in perioada imediat urmatoare. Toti indicii care urmaresc companiile listate pe Bursa au inregistrat vineri scaderi de 0,3-0,4%, lichiditatea pietei mentinandu-se la un nivel destul de redus.

"Analiza tehnica arata in continuare o corectie. Eu cred ca piata va evolua pe termen scurt pe un palier de cresteri usoare urmate de scaderi de o amplitudine ceva mai mare, astfel ca trendul va fi unul usor negativ, chiar daca nu se vor inregistra cresteri sau scaderi spectaculoase", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

Brokerii mai spun ca nici cumpa-ratorii si nici vanzatorii nu au pus in ultima sedinta de tranzactionare o presiune deosebita pe piata, situatie care s-ar putea mentine pana la finalul lunii.

"Eu nu vad nici un motiv de crestere, dar nici unul de scadere mare. E normal ca piata sa mai scada putin, dar nu ma astept la o cadere mare a pietei. Atat timp cat nu sunt noutati pe piata, nu ma astept la fluctuatii deosebite. Cred ca aceasta stare de relativa stabilitate, pe scadere usoara, se va mentine pana la finalul acestei luni", spune Octavian Dragolea, directorul general al societatii de brokeraj European Securities.

"Chiar daca suntem in perioada raportarii rezultatelor financiare pe anul trecut, pe investitorii ii intereseaza mai mult informatiile privind modul in care emitentii mari, precum bancile, vor distribui profitul obtinut in 2005", a mai precizat Dragolea.

Cu exceptia titlurilor Rompetrol Rafinare, actiunile companiilor cele mai mari de pe piata au inregistrat vineri fluctuatii usoare. Actiunile bancilor au avut evolutii distincte, Banca Transilvania urcand cu 0,7%, in timp ce BRD a pierdut 1%, iar titlurile Bancii Carpatica au stagnat la nivelul de joi.

Actiunile celei mai mari companii de pe piata, Petrom Bucuresti, au castigat 0,8%, dar lichiditatea titlurilor a fost redusa, cu aceste actiuni derulandu-se tranzactii de 3 milioane de lei (0,85 milioane de euro).

SIF-urile au pierdut in medie 0,3%, dar si in acest caz, lichiditatea a fost cu mult sub media de la inceputul anului. Cele mai tranzactionate actiuni din grupul celor cinci SIF-uri au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 3,3 milioane de lei (0,9 milioane de euro).



Actiunile BRD au pierdut vineri 1%, dar tranzactiile din piata au fost reduse, in valoare de sub 1,7 mil. lei (0,48 mil. euro). "Investitorii mari au terminat de cumparat actiuni la BRD si sunt in expectativa, fapt ce justifica volumul mic din piata. Cresterile din ultima perioada nu cred ca au fost determinate de zvonurile din piata conform carora BRD ar putea acorda actiuni gratuite, lucru care de altfel eu nu cred ca se va intampla, ci datorita faptului ca atat BRD, cat si Petrom de altfel, ramasesera in urma la capitolul cresteri. Aceste cresteri s-au facut si pe baza faptului ca sistemul bancar ofera pe toate pietele din lume randamente bune, iar BRD are terenuri si cladiri subevalute", considera Adrian Ceuca.



Titlurile SIF Muntenia au fost cotate la inchidere la 1,79 lei/actiune, acelasi pret inregistrat si joi, desi societatea anuntase ca a realizat o tranzactie mare prin care urmeaza sa incaseze pana in anul 2008 peste 17 milioane de euro. Recent, societatea a vandut si pachetul detinut la producatorul de medicamente Biofarm. "Miscarile acestei SIF nu sunt justificate in opinia mea, in conditiile in care sectorul farmaceutic merge destul de bine, iar investitiile in terenuri pot aduce randamente superioare, pe masura ce ne apropiem de aderarea la Uniunea Europeana", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.



Actiunile Turbomecanica au sarit vineri cu peste 14%, trecand de pragul de 16 lei/actiune. Cresterea puternica a actiunilor a venit in urma informatiilor potrivit carora societatea intentioneaza sa divizeze valoarea nominala a actiunilor de la 2,5 lei la 0,1 lei/actiune. Compania a mai anuntat ca vrea sa distribuie in acest an un dividend brut de 1,09 lei/actiune, in crestere cu 9,8% fata de anul trecut. La pretul la care actiunile se tranzactioneaza la Bursa, acest dividend reprezinta circa 7% din cursul titlurilor, similar cu dobanda la un depozit bancar pe un an. Datorita cumpararilor agresive, la finalul zilei in piata nu mai existau ordine de vanzare.



Actiunile Rulmentul au castigat 3,7%, tranzactiile derulate cu aceste titluri fiind reduse, dar oricum mai mari decat rulajul mediu zilnic din ultimele luni. Compania a inregistrat anul trecut o pierdere de 4,95 milioane de euro (17,9 milioane de lei), de aproape zece ori mai mare in euro decat pierderea din 2004. Rulmentul a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 35,2 milioane de euro (127,4 milioane de lei), in crestere in euro cu 5,2% din cauza deprecierii leului fata de moneda unica europeana, dar in scadere in lei cu 6%. Societatea a avut o pierdere din activitatea de exploatare de 4,3 milioane de euro (15,59 milioane de lei), de 12 ori mai ridicata ca pierderea aferenta din anul precedent.



Titlurile Mecanica Ceahlau au scazut vineri cu aproape 8%, dupa ce unii investitori au ales sa-si marcheze profitul, ca urmare a cresterii inregistrate de aceste actiuni dupa translatarea la Bursa. Ultima tranzactie realizata pe RASDAQ cu titlurile Mecanica Ceahlau se perfectase la pretul de 5,9 lei/actiune, in timp ce la Bursa, cursul actiunilor urcase dupa reluarea tranzactionarii pana la un maxim de 7,6 lei/actiune. La inchidere, in ultima sedinta a saptamanii trecute, actiunile au fost tranzactionate la pretul de 7 lei/actiune. Tranzactionarea actiunilor a fost reluata miercuri, pe 15 februarie. Compania si-a bugetat pentru anul trecut un profit brut de 3,2 mil. lei la o cifra de afaceri de 32,7 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO