Burse - Fonduri mutuale

Noul administrator al Fondului Proprietatea: tara are sarm

Mobius demistifica Romania: Tara are sarm istoric si oportunitati imense in constructii si energie
23.04.2010, 00:00 34

Mark Mobius, presedintele executiv al diviziei de investitii pepietele emergente din cadrul companiei americane FranklinTempleton, vorbeste pe blogul sau despre ce ii place in Romania sipotentialul de dezvoltare pe care il au constructiile si energia pepiata locala.

Gurul pietelor emergente "demistifica" Romania pe blogul saupersonal, intitulat "Aventuri de investitii in pietele emergente".Prezent in mai multe randuri in Romania, Mark Mobius scrie ca piatalocala prezinta oportunitati imense de crestere si investitii. Unuldintre sectoarele cheie este dezvoltarea infrastructurii, caredevine interesanta pentru investitori din perspectiva fonduriloreuropene pe care le poate atrage drept finantare.

"In opinia noastra, este nevoie de multa munca pentruconstruirea infrastructurii, astfel ca companiile de constructii side materiale de constructii prezinta bune oportunitatii deinvestitii. In sectorul energiei electrice, perspectivele decrestere sunt substantiale luand in calcul cererea in continuacrestere", scrie Mark Mobius.

Desi investitorii tind uneori sa treaca cu vederea pietele defrontiera din Europa de Est, asa cum este Romania, si sa leidentifice cu pietele din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord,Mobius vorbeste despre cat de important este ca investitorii satreaca de impresiile de suprafata si sa vada exact ce se intamplala fata locului.

Recunoscut drept un investitor globetrotter, blogul saucontinand postari despre impresiile pe care le-a avut in urmavizitelor "de investitii" din Grecia, Iordania sau Thailanda, MarkMobius scrie ca i-a placut Romania pentru "sarmul istoric",Bucurestiul si Sibiul fiind orasele care l-au impresionat. "Culturaromaneasca este oarecum diferita de cea a restului natiunilorest-europene, avand in vedere ca radacinile sale sunt mai multlatine decat slave", scrie el.

Despre reformele prin care trece economia locala, Mobius spuneca ar trebui sa aduca "tara pe drumul cel bun".

"Asemeni altor state din Europa de Est, Romania a fost lovitaputernic de recenta criza financiara si a avut nevoie de unimprumut de ajutor. Pachetul financiar in valoare de 20 miliarde deeuro a adus un punct de sprijin pietelor si a redus din presiuneaexistenta asupra monedei nationale. Sprijinul financiar a dat tariio bula de oxigen prin faptul ca a permis guvernului sa aiba undeficit bugetar usor sub valoarea inregistrata anul trecut de 5,2%din PIB. Guvernul planuieste o reducere a cheltuielilor de 1% dinPIB. In plus, o serie de reforme care ar trebui sa puna tara pedrumul cel bun sunt legate de pachetul financiar."

Mark Mobius este unul dintre profesionistii care se vor implicain administrarea Fondului Proprietatea, dupa ce compania britanicaFranklin Templeton a fost desemnata anul trecut sa administrezeactivele de circa 3 miliarde de euro ale Fondului. El lucreaza laFraklin Templeton din 1987 si administreaza portofolii de pepietele emergente in valoare de circa 25 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO