Burse - Fonduri mutuale

Noul director general al Sibex dinamitează ideea de fuziune a burselor

Noul director general al Sibex dinamitează ideea de fuziune a burselor

Irlandezul Patrick Lyle Young (dreapta) va prelua funcţia de director general al Sibex de la fondatorul bursei, Teodor Ancuţa (stânga)

Autor: Stefan Musgociu

11.04.2011, 23:50 37

Viitorul director general al Sibex, irlandezul Patrick LyleYoung, a declarat că fuziunea bursei de la Sibiu cu BVB nu este îninteresul pieţei de capital din România, întrucât "monopolurile nusunt bune în capitalism", şi estimează că valoarea de piaţă a Sibexpoate creşte în 4-5 ani la 15-20 mil. euro.

Declaraţia sa vine în contextul în care la finele acestei luniacţionarii celor două burse vor discuta dacă încep sau nu procesulde fuziune.

"În acest moment nu cred că este în interesul pieţei de capitalo fuziune între Sibiu şi Bucureşti. Monopolurile nu sunt bune încapitalism. Nu sunt un specialist în biologie, însă ar fi ca şicând te-ai căsători cu vărul tău, însă nu cred că asta poate ducela crearea unei gene mai bune. Totuşi, trebuie să ţinem cont că ceamai mare «ameninţare» nu vine din interior, ci de la burseleexterne, care se dezvoltă", a declarat Young la prima ieşirepublică, ocazie cu care şi-a prezentat proiectele ca viitordirector general al Sibex.

El a precizat totuşi că decizia fuziunii aparţine acţionarilorcelor două burse.

Teodor Ancuţa, preşedintele CA şi directorul general al Sibex,consideră că rezultatele financiare ale Sibex şi BVB au fostmotivul pentru care acţionarii celor două burse au reluatdiscuţiile pentru fuziune.

"Dacă Sibex avea alte rezultate, mai bune, nu cred că maivorbeam acum de fuziune. Dacă în AGA din 29 aprilie va fi aprobatăfuziunea de principiu, vor urma alte AGA în care se vor hotărîparităţile şi modul în care se va face această fuziune. Între timp,noi vrem ca Sibex să continue să se dezvolte. Dacă fuziunea nu seva realiza, vom continua să ne dezvoltăm. Pe viitor, când vor fidouă burse puternice, poate se vor relua discuţiile. Totuşi, suntemdouă burse slabe şi trebuie să fuzionăm ca să ne meargă bine", aafirmat Ancuţa.

Administratorii BVB şi Sibex au decis în ianuarie să reiadiscuţiile cu privire la fuziunea celor două burse, iar acţionariicelor două burse sunt convocaţi la 29 aprilie pentru a decide înacest sens.

Viitorul director general al Sibex crede că peste patru-cinciani valoarea de piaţă a bursei de la Sibiu ar putea creşte celpuţin la 15-20 mil. euro, faţă de 11,4 milioane euro în prezent,dacă fuziunea cu BVB nu se va realiza.

"Cred că pot construi pe termen îndelungat o afacere care săajungă chiar la 100 de milioane de euro. Lucrez de o săptămână laSibex, fac o analiză strategică şi văd o echipă motivată, care vreasă fie în continuare independentă şi să contribuie la dezvoltareabursei", a adăugat Young.

Consiliul de Administraţie al Sibex a aprobat numirea lui Youngla 23 martie, însă a condiţionat preluarea funcţiei de separareapoziţiilor de director general de cea de preşedinte al Consiliuluide Administraţie. Această separare urmează să fie discutată deacţionarii Sibex la 29 aprilie.

Ulterior, Young trebuie validat şi de Comisia Naţională aValorilor Mobiliare.

Ancuţa a anunţat în luna februarie că va demisiona la finalullunii aprilie din funcţia de director general al Sibex şi că va fiadus în locul său un străin cu experienţă pe pieţele de capital dinEuropa. Ancuţa conduce Sibex încă de la înfiinţarea bursei de laSibiu, în 1994, şi va rămâne preşedinte al CA. Young lucrează îndomeniul financiar din 1987, când a început activitatea la companiade brokeraj Tullet & Tokyo, ca director al Departamentului deAnaliză Pieţe. El a fost consultant la opt burse, printre careChicago Mercantile Exchange, LIFFE, Montreal Exchange şi EUREX.

Din 2007 este preşedinte la compania de consultanţă DerivativesVision Advisors & DV Books, în 2008 a fondat o firmă decoordonare a investiţiilor pe piaţa imobiliară din Polonia, ProjektVistula, iar anul trecut a fost numit membru în Comitetul deInvestiţii al fondului de investiţii New World Value Fund, cuplasamente de 320 mil. dolari în Europa Centrală şi de Est. Fondulnu are investiţii în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO