Burse - Fonduri mutuale

Noul XMBS, popas inaintea transferului pe Bursa al actiunilor competitive

Noul XMBS, popas inaintea transferului pe Bursa al actiunilor competitive

Click pentru iamginea marita

21.06.2007, 18:22 106

Reluarea tranzactiilor cu actiunile listate la categoria XMBS negociere extrabursiera, a pietei RASDAQ, este asteptata cu mare interes de investitori si brokeri.
Specialisti din piata considera ca noul mod de formare a pretului, pe baza cotatiilor ferme BID si ASK, va determina cresterea lichiditatii si increderii investitorilor si ar putea reprezenta un pas in procesul de transfer la cota Bursei pentru cele mai competitive titluri de pe acest segment.
"Efectul noului sistem de formare a pretului va duce in prima faza la cresterea lichiditatii si cotatiilor pe multe dintre companii, iar mai apoi cele mai bune dintre acestea vor migra pe Bursa de Valori. Are loc practic o triere a titlurilor competitive", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Actiunile celor peste 1.400 de companii vor reveni azi la tranzactionare dupa o pauza de 3 zile in care au fost suspendate in vederea decontarii si trecerii la un nou sistem de tranzactionare de tip "order-driven". Lipsa acestora s-a simtit in piata, lichiditatea de pe RASDAQ scazand in celee 3 sedinte cat companiile de pe XMBS nu au fost tranzactionate. Ultima valoarae a rulajelor totale a fost de 4 mil. euro (13,11 mil. lei).
"Noul sistem de formare a pretului este un exercitiu pentru companiile importante care se vor lista in viitor la Bursa. Pe XMBS sunt multe companii interesante, care pana acum nu au intrat in vizorul investitorilor tocmai din cauza faptului ca erau pe acest sistem de tranzactionare", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
Pe acest sector de piata se gasesc unele dintre cele mai importante companii din piata, care au o capitalizarea bursiera comparabila cu cea a emitentilor de pe Bursa. Iesirea din acest sistem de tranzactionare s-a dovedit benefica, dovada fiind actiunile Turism Felix, care au crescut puternic dupa ce au promovat la cota Bursei. Titlurile companiei Prospectiuni Bucuresti, sunt de cateva sedinte in centrul atentiei pietei, dupa ce au fost tranzactionate pe piata reglementata.
Alte companii importante de pe XMBS care ar putea produce surprize in perioada urmatoare sunt: combinatul TMK Resita, compania de constructii Comnord sau Automobile Craiova.
Desi numele sectiunii de piata va ramane acelasi, XMBS, modul de tranzactionare se va schimba, mai exact modul de formare a pretului. Pana la suspendarea actiunilor, titlurile de pe XMBS se tranzactionau pe baza ordinelor date de vanzatori si cumparatori.
Aceste ordine nu erau insa unele ferme, iar jucatorii aveau optiunea de a-si retrage ordinele in orice moment. Noul sistem de tranzactionare, "order driven", caracteristic deja actiunilor cotate pe Bursa de Valori, va aduce ordine ferme, care odata intrate in piata nu vor mai putea fi retrase, ducand la formarea unui pret ferm.
"Numele categoriei va ramane acelasi. Motivul principal pentru care am facut aceste schimbari este descoperirea unui nou sistem de formare a pretului, mai transparent, in care accesul tuturor investitorilor sa fie liber", a spus pentru ZF Stere Farmacehe, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Stabilirea pretului in piata era o alta problema in vechiul XMBS. Brokerii spun ca datorita faptului ca ordinele puteau fi retrase oricand, iar cotatiile erau doar orientative, tranzactia se putea realiza oriunde in afara intervalului BID/ASK, pastrand un interval de variatie de +/- 25%.
"In vechiul sistem cotatiile erau orientative, ceea ce putea aduce un prejudiciu vanzatorilor sau cumparatorilor. Pretul era stabilit de o maniera incorecta", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
O alta inconvenienta pe care o rezolva noul mod de tranzactionare este numarul de pasi care trebuie parcursi pana la realizarea unei tranzactii, respectiv timpul aferent operatiunilor. De azi ordinele se vor executa in doar cateva secunde de la introducerea acestora in sistem, in timp ce inainte, pe vechiul XMBS, pasii de parcurs erau mult mai numerosi si implicau contactarea unui dealer, oferirea unui pret si identificarea celeilate parti pentru a perfecta tranzactia.
"Modul de tranzactionare se va simplifica in mare masura. Nu vor mai interveni traderii direct in operatiuni, iar ordinele se vor efectua mult mai rapid", spune Adrian Ceuca.
Brokerii se asteapta ca simplificarea procedurilor si micsorarea timpului de executie al unei tranzactii sa duc si la cresterea lichiditatii.
"In vechiul sistem, ordinele durau relativ mult timp, dar odata cu aceasta schimbare procedurile se vor simplifica, ceea ce aduce in piata multi doritori de tranzactionare pe aceste titluri", spune Chisu.
Pe termen mediu, conditiile de transparenta impuse emitentilor vor ramane aceleasi ca pana acum, dar reprezentantii Bursei se asteapta la cresterea cerintelor odata cu sporirea tranzactiilor pe aceste titluri.
"Deocamdata conditiile de transparenta raman aceleasi prevazute de lege pentru XMBS. Cresterea lichiditatii va impune probabil noi reguli de transparenta", spune Stere Farmache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO