Burse - Fonduri mutuale

O singură tranzacţie de 2% cu Transgaz, adică 88 milioane de lei, animă marţi bursa de la Bucureşti. Este cea mai mare tranzacţie pe acest emitent din ultimii cel puţin cinci ani

O singură tranzacţie de 2% cu Transgaz, adică 88...

Autor: Liviu Popescu

30.10.2018, 14:50 873

Marţi la ora 13:08 la bursa de la Bucureşti a fost înregistrată o singură tranzacţie cu 2% din capitalul social al Transgaz (TGN), operatorul tehnic al sistemului naţional de transport gaze naturale, pe piaţa DEALS în valoare de 88,1 milioane de lei, la preţul de 350 de lei pe unitate.

Volumul de acţiuni care a mers dintr-o mână într-alta este de 251.715 unităţi, cel mai ridicat din cel puţin ultimii cinci ani, potrivit datelor agregate de ZF. Transgaz are 4,1 miliarde de lei capitalizare.

Săptămâna aceasta fondul britanic de investiţii Utilico a raportat o tranzacţie de 8,35% din capitalul social al Conpet Ploieşti pe fondul unor transferuri între diviziile fondului.

Trangaz figurează în raportul anual al Utilico cu o deţinere în valoare de 19,2 milioane lire sterline, adică 3,3% din totalul investiţiilor, fiind a patra investiţie a fondului ca valoare şi cea mai mare din România. Numărul de acţiuni nu este menţionat.

Până la publicarea acestui material, nu fusese raportat niciun vânzător şi niciun cumpărător al respectivului pachet de acţiuni.

Tranzacţiile de tip deal, cunoscute şi ca tranzacţii negociate, se realizează pe un segment separat al brusei. În general, înainte de încheierea unei astfel de tranzacţii, cumpărătorul şi vânzătorul stabilesc dinainte termenii tranzacţiei (numărul de acţiuni şi preţul). Preţul poate fi diferit de cel la care acţiunile se tranzacţionează pe piaţa principală (regular), putând varia cu 15% (în plus sau minus) faţă de referinţă (adică faţă de preţul de închidere din şedinţa precedentă).

În ultimii ani numărul tranzacţiilor deals a crescut semnificativ la bursa de la Bucureşti, de la una-două pe săptămână în 2010 până la o medie de cinci astfel de tranzacţii în prezent.

Brokerii spun că numărul tot mai mare de tranzacţii deal arată lipsa de lichiditate a bursei de la Bucureşti, unde investitorii mari găsesc cu greu contrapartidă pentru vânzarea sau cumpărarea unor pachete semnificative de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO