Burse - Fonduri mutuale

Octavian Molnar, IFB Finwest: Sa nu spunem "hop" pana nu trecem pragul

28.01.2008, 16:46 15

Bursa de Valori a incheiat saptamana trecuta pe "verde", cu cresteri importante pe principalii indici. Aprecierile din ultima zi de tranzactionare a saptamanii au venit pe fondul unor cresteri ale pietelor internationale, precum si datorita increderii pe care investitorii o recapata in Bursa.
"Este mai bine. Inca avem parte de o perioada agitata, insa ne putem astepta la mai multa liniste. Clientii au prins incredere, preturile sunt inca bune, iar in plus pietele internationale vor merge bine in continuare", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Indicele general al pietei BET-C a crescut vineri cu 4,03%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii din piata, BET, s-a apreciat si el cu 3,91%, fiind aproape de a reveni peste 8.000 de puncte. SIF-urile au continuat aprecierea de joi, crescand vineri cu 6,28%. De altfel, grupul societatilor de investitii financiare au inregistrat vineri o lichiditate de 11 mil. euro (41,47 mil. lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa, de 23 mil. euro (87 mil. lei). "America pare sa fi stopat pierderile, indicatorii sai fiind ca in luna noiembrie. Pericolul recesiunii din State s-a stopat foarte mult", spune Molnar.
In SUA, indicele Dow Jones Industrial Average a inchis sedinta de joi in crestere cu 0,88%. In Europa, principalii indici din Franta, Anglia sau Germania au inchis sedinta de vineri pe "verde", cu cresteri de peste 1%.
"Nu trebuie sa fim inca optimisti si sa spunem "hop", pentru ca inca nu am trecut pragul. Am scapat de presiunea provocata de pietele internationale, dar trebuie sa ne concentram acum asupra problemelor interne, si anume evolutia cursului valutar", spune Molnar.
El este de parere ca nu trebuie sa ne grabim sa tragem concluzii, ci trebuie sa asteptam rezultatele financiare ale companiilor, care mai mult ca sigur vor fi bune, si sa asteptam sa vedem ce decizie va lua Banca Nationala (BNR) in privinta monedei nationale.
"Este un mare semn de intrebare asupra directiei in care va merge BNR. Daca va creste din nou rata de dobanda, ar putea sa afecteze negativ economia. Banca Nationala incearca sa dreaga acum anumite greseli facute de guvernanti, acestia fiind prea optimisti si au luat anumite masuri care au dus la o crestere a inflatiei. Primii si singurii care au de pierdut din masurile luate de guvernanti sunt exact cei care trebuia sa fie ajutati de aceste masuri", spune Molnar.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au sarit vineri cu 7,82%, pe fondul unui rulaj de circa 640.000 de euro (2,41 mi. lei). SIF-ul a subscris in cea de-a doua etapa de majorare a capitalului Ceramica Iasi (CERE), intregul pachet reprezentand 4,5% din capitalul majorat al producatorului de caramizi. Cele peste 5,2 mil. de actiuni Ceramica ramase nesubscrise in prima etapa de majorare au fost oferite actionarilor companiei la un pret egal cu valoarea nominala de 0,5 lei/actiune. Valoarea subscrierilor realizate de SIF Transilvania in aceste titluri s-au ridicat la circa 0,7 mil. euro (2,6 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile SIF Transilvania s-a perfectat la pretul de 1,79 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) au crescut vineri cu 4,15%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei petroliere ridicandu-se la circa 0,72 mil. euro (2,74 mil. lei). Erste Bank considera ca actiunile Petrom sunt supraevaluate, aprecierea analistilor bancii venind dupa ce titlurile Petrom au pierdut 18% numai de la inceputul acestui an si au ajuns la niveluri de pret neatinse din luna noiembrie a anului 2005. Austriecii au calculat un indicator PER (pret raportat/profit) de 10,2 in cazul titlurilor Petrom, bazat pe estimarile de profit ale bancii pentru anul 2007 si pretul de inchidere de marti, nivel superior mediei companiilor petroliere din regiune, in cazul carora au identificat un indicator PER de 9.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au crescut vineri cu 3%, pe fondul unui rulaj de 2,74 mil. euro (10,32 mil. lei). Titlurile bancii au facut vineri si obiectul unei tranzactii DEAL in valoare de circa 200.000 de euro (0,76 mil. lei), pretul de tranzactionare fiind de 21 lei/actiune. Analistii marilor case de brokeraj de la Bursa considera ca operatiunile BRD nu vor avea de suferit de pe urma pierderilor raportate de actionarul majoritar al bancii, Societe Generale. Banca-mama a anuntat ca a pierdut 4,9 mld. euro ca urmare a tranzactiei frauduloase realizate de un trader al bancii. Ultima tranzactie cu titlurile BRD s-a perfectat la un pret de 20,6 lei/actiune.

Titlurile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au sarit vineri cu 8,04%, pe fondul unui rulaj de 0,41 milioane de euro (1,54 mil. lei), primul de pe piata RASDAQ. Societatea Carcaradon inregistrata in Olanda a achizitionat saptamana trecuta peste 85.000 de titluri Prospectiuni, reprezentand circa 0,3% din capitalul majorat al companiei de servicii in domeniul petrolului si gazelor. Valoarea cumpararilor realizate de aceasta s-a ridicat la circa 553.000 de euro (peste
2 mil. lei). Cea mai mare parte a acestor titluri a fost achizitionata de la fondul de investitii strain MEI, care a cedat un pachet de circa 0,26% din actiunile Prospectiuni la un pret mediu de 24,2 lei/actiune.

Actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) au sarit vineri cu 7,45%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile producatorului de lactate s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 194.000 de euro (0,73 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj de pe piata RASDAQ. Printre primele trei tranzactii din piata s-au aflat si actiunile Dafora Medias (DAFR), cu o valoare totala a tranzactiilor de 121.000 de euro (0,5 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, s-a apreciat vineri cu 2,7%. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din piata s-a ridicat la circa 1,79 milioane de euro (6,73 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO