Burse - Fonduri mutuale

Oltchim continuă să facă spectacol pe o piaţă în scădere

Oltchim continuă să facă spectacol pe o piaţă în scădere

Autor: Stefan Musgociu

24.05.2011, 23:48 696

Bursa a scăzut ieri cu 0,72% (pe indicele BET-C), într-o piaţăîn care ac­ţiunile Fondului Pro­prie­tatea (FP) şi-au temperatcorecţia la 0,3% chiar la final şi au revenit la preţul de 0,5 lei,după ce în a doua parte a zilei au atins cel mai redus nivel de lalistare, în timp ce titlurile Oltchim (OLT) au urcat cu 10,79%.

Unii investitori au pus presiune la vânzarea acţiunilorFondului Proprie­tatea încă din primele minute, anti­ci­pând căodată cu intrarea unor noi pachete de titluri în piaţă preţul vacontinua să scadă şi ulterior vor cum­păra la cotaţii mai mici. Dela reluarea conversiilor titlurilor de despăgubire în acţiuni FP şipână vineri, din contul Ministerului Finanţelor Publice au fosttransferate pachete reprezentând 2,15% din titlurileFondului.

"În cazul FP acţiunea a doi factori complementari duce la odepreciere a cotaţiei, anume starea incertă de pe pieţeleinternaţionale şi reluarea pro­cesului de conversie", a declaratMihai Chişu, broker la IFB Finwest.

În încercarea de a tempera un derapaj dur al preţului dupăreluarea conversiilor, Fondul Proprietatea a început încă din urmăcu două săptămâni programul de răscumpărare de acţiuni proprii.

Majoritatea bro­ke­rilor spun că FP încearcă prin acestetran­zacţii să diminueze din presiunea pe vânzare, însă atragatenţia că Fondul dispune de o sumă de bani relativ redusă (120 demilioane de lei), astfel că nu poate să ţină constant preţul pestenivelul de 0,5 lei/titlu, în jurul căruia a intrat la cumpărare. Laînchiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, era în scădere cu 0,93%, iar indicele extins al burseiBET-XT, care sintetizează evoluţia pri­melor 25 de titluri înfuncţie de lichi­di­tate, înre­gistra un recul de 0,73%.

Corecţia indicilor a fost amplificată de acţiunile BRD (BRD),care au scăzut cu 2,74% după ce luni au avansat cu 1,4%, fiindprintre puţinele care au încheiat în creştere. Corecţia a venit peal doilea rulaj din piaţă, de 7,3 mil. lei.

"BRD are de suferit din cauza dificultăţilor întâmpinate înmediul bancar românesc, rezultatele din primul trimestru fiindelocvente în acest sens, deoarece nu au reuşit să fie la fel deperformante ca în anii trecuţi. Totuşi îmbunătăţirea economieiromâneşti va avea un impact pozitiv şi asupra evoluţiei financiarea BRD, sentimentul putând să se îmbunătăţească în a doua parte aanului", a mai spus Chişu.

La finalul şedinţei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinciSIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,33%sub nivelul de luni. Corecţii uşoare au consemnat şi acţiunilecompaniilor din sectorul energetic, astfel că indicele BET-NG aîncheiat ziua în scădere cu 0,45%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,7 mil. lei(8,4 mil. euro), valoare cu 76% peste rulajul de luni.

Acţiunile Oltchim au continuat marţi să evolueze contrar linieigenerale a pieţei şi au urcat cu 10,79%, după ce la deschidere auavansat aproape cu 15%, speculatorii reacţionând la achiziţiilerealizate luni de cei mai importanţi doi acţionari minoritari aicompaniei, fondul de investiţii britanic Carlson VenturesInternational Ltd, prin firma Nachbar Services Cipru, şi companiagermană PCC SE, ambii investitori deţinând circa 14% dincompanie.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor Oltchim (OLT) care au crescut deja de patruori în ultimele trei luni. Grupul german PCC a mai cumpărat luni0,86% din companie, apropiindu-se de 14%.

  • Titlurile OMV Petrom (SNP), care au scăzut sub nivelul de 0,4lei, pentru prima dată după circa două luni, ceea ce ar puteaîncurca socotelile statului privind vânzarea pachetului de9,84%.

  • Acţiunile Delfincom Bucureşti (DELF), firmă controlată de FondulProprietatea, care şi-au dublat valoarea de la începutul lunii.

  • Acţiunile Ves Sighişoara (VESY), care au câştigat ieri 5,6%.Firma Chimsport Orăştie a raportat că deţine 45% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO