Mediafax.biz Exclusiv

Companiile de pe Bursă, de două ori mai profitabile. Care sunt principalii câştigători

Companiile de pe Bursă, de două ori mai profitabile. Care sunt principalii câştigători
18.05.2011, 18:57 1419

Unul dintrefactorii care au contribuit la creşterea profiturilor a fostîntărirea leului, care le-a adus companiilor cu datorii în valutăpe termen lung câştiguri semnificative din reevaluarea acestora laun curs mai mic. Rompetrol Rafinare, Transelectrica şi TMK ArtromSlatina sunt doar câteva dintre companiile care au înregistratcâştiguri mari în primul trimestru pe partea financiară. Analiştiispun că revenirea din primul trimestru confirmă revenireaeconomică.

"Revenirea din primul trimestru nu a fost unfoc de paie. Rezultatele anunţate de companiile listate în primultrimestru au fost în parte influenţate de întărirea monedeinaţionale în raport cu euro, însă am văzut companii raportândrezultate excelente cu creşteri de profitabilitate şi de afaceri",a declarat Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţade capital al BCR.

Printre companiile care au raportat cele maimari creşteri ale afacerilor în primul trimestru se numărăproducătorii industriali care livrează preponderent pentru export,cum sunt Oltchim şi Azomureş, din industria chimică, Alro şi TMKArtrom, din industria metalurgică, sau producătorul de componenteauto Compa Sibiu.

La polul opus, sectorul construcţiilor estesingurul care înregistrează în continuare o contracţie aafacerilor.

Constructorul de conducte magistrale CondmagBraşov, controlat de omul de afaceri Gheorghe Călburean, a avut unadintre cele mai mari scăderi ale afacerilor în primul trimestru, de78%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO