Burse - Fonduri mutuale

Oltchim continua sa se afunde - pierderi de 9,5 milioane de euro in trim. I si datorii acumulate de 465 milioane de euro

Oltchim continua sa se afunde - pierderi de 9,5 milioane de euro in trim. I si datorii acumulate de 465 milioane de euro
06.05.2010, 23:00 53

Situatia economica a combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea(OLT) se deterioreaza pe zi ce trece, numai in primul trimestru alanului rezultatul negativ al companiei majorandu-se cu 87%, pana la52,8 mil. lei (9,5 mil. euro). Pierderile in crestere au venit caurmare a reducerii afacerilor cu 15,7%, la 239,9 mil. lei (58,3mil. euro), in conditiile in care firma a vandut in trimestrul Idin 2009 stocuri de productie realizata anterior.

Oltchim a intrat pe pierdere in trimestrul trei din anul 2007,iar trei luni mai tarziu acestea au explodat, ajungand la un nivelde 95,8 milioane de lei (circa 27 milioane de euro) intr-un singurtrimestru, dupa ce compania a fost nevoita sa-si majoreze datoriilecu o creanta a statului care pana atunci fusese inclusa incapitalul social.

De la acea data, povara datoriilor a facut ca societatea sainregistreze pierderi trimestru de trimestru. Necazurile Oltchim nus-au oprit aici, pentru ca la finele anului 2008 Petrom a inchisuzina de la Pitesti care furniza combinatului materie prima.

Asa se face ca in ultimii trei ani, Oltchim a acumulat pierderide 382 milioane de lei (peste 100 milioane de euro), iar valoareacontabila a companiei era la 31 martie negativa, de -512,9 milioanede lei (124,1 milioane de euro).

Totodata, datoriile totale ale firmei la aceeasi data se cifraula 1,9 miliarde de lei (465 milioane de euro).

"Este foarte dificil sa rezisti fara sa functionezi, insa euunul am toata increderea ca nu vom mai intarzia programul depornire a petrochimiei, iar atunci nu se va mai pune problemapierderilor pentru ca vom functiona la capacitate si preturile laprodusele noastre sunt foarte bune in aceasta perioada", a declaratConstantin Roibu, directorul general la Oltchim Ramnicu Valcea.

Intreaga pierdere a combinatului din primul trimestru al anuluicurent a provenit de pe partea de exploatare a companiei, ca urmarea functionarii la sub capacitate in conditiile lipsei deaprovizionare cu materie prima de la principalul furnizor, ArpechimPloiesti, care a fost inchisa in luna noiembrie a anului 2008.

Oltchim a achizitionat recent sectia de petrochimie din cadrulrafinariei Arpechim de la Petrom, insa nici in prezent aceasta nufunctioneaza din cauza faptului ca este intr-o stare avansata deuzura, iar intreaga energie a conducerii societatii este canalizataacum spre repararea echipamentelor din cadrul sectiei de laPitesti.

"Programul de anul acesta prevedea ca petrochimia sa fierepornita in luna mai, dar din cauza temperaturilor foarte scazutein perioada ianuarie-februarie nu s-au putut incepe lucrarile si amamanat repornirea undeva la jumatatea lunii iunie. Eu cred ca dacarepornim petrochimia la aceasta data avem toate sansele sarespectam bugetul din acest an, pentru ca preturile mai mari laproduse compenseaza productia nerealizata din cauza intarzierilor.In prezent functionam undeva la 30-40% din capacitate, dar nu estesuficient sa ne acoperim costurile", a precizat Roibu.

Pe termen mediu si lung insa, petrochimia de la Pitesti arenevoie de investitii semnificative pentru a continua safunctioneze, care se ridica la 154 mil. euro, potrivit estimarilorconducerii Oltchim, iar investitiile s-ar intinde pe trei ani.

Compania mai are nevoie de cateva sute de milioane de euro sipentru a pune la punct fabrica de la RamnicuValcea.

Fondurile ar urma sa fie atrase cu ajutorul statului, ai caruireprezentanti fac in prezent lobby la Comisia Europeana pentru unprogram de relansare a companiei.

"In ceea ce priveste documentele depuse de stat la ComisiaEuropeana in vederea programului de relansare al Oltchim, s-auparcurs mai multe etape, s-au oferit raspunsuri la notificarileComisiei si cele venite din partea tertilor si urmeaza sa avem onoua intalnire cu membrii acesteia la sfarsitul lunii mai", aprecizat Roibu.

Actiunile Oltchim erau tranzactionate in sedinta de ieri la unpret de 0,245 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companieieste de 20 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO