Burse - Fonduri mutuale

OMRO IFN, cu obligaţiuni listate la bursă, încheie 2022 cu pierderi de 1,7 mil. lei. Veniturile din activitatea de creditare s-au majorat cu 51,8% an/an, la 12,5 mil. lei

Georgiana Andrei, Director Financiar OMRO şi Filbo

Georgiana Andrei, Director Financiar OMRO şi Filbo

Autor: Cristina Bellu

02.05.2023, 11:10 662

OMRO, instituţie financiară nebancară (IFN) care acordă finanţări IMM-urilor şi afacerilor locale din agricultură, a închis 2022 cu venituri din activitatea de creditare, reprezentând venituri din dobânzi şi comisioane, în creştere cu 51,8% faţă de anul anterior, până la 12,5 mil. lei, în timp ce rezultatul net s-a transpus într-o pierdere de 1,7 mil. lei, în creştere de la 89.000 lei în 2021.

La 31 decembrie 2022, creditele active acordate de OMRO au ajuns la 1.362, număr în creştere cu 25% an/an, în timp ce valoarea brută a portofoliului de credite s-a situat la 50,2 mil. lei, cu 23,3% deasupra nivelului înregistrat în exerciţiul financiar 2021, arată datele din raportul companiei.

În paralel, volumul de credite acordate în 2022 a crescut cu 9% faţă de 2021, până la 820 credite noi în valoare de 38,7 mil. lei. Majoritatea creditelor au fost generate prin intermediul platformei digitale, Filbo, reprezentând 67% din numărul total de credite acordate.

Activitatea de microfinanţare a companiei este finanţată prin împrumuturi şi instrumente de garanţii oferite prin intermediul Fondului European de Investiţii (FEI) şi parteneriate cu bănci şi instituţii financiare internaţionale, cum ar fi EBRD şi BNP Paribas, precum şi prin emisiuni de obligaţiuni. Parteneriatul cu Fondul European de Investiţii a fost extins prin obţinerea unui nou plafon de garantare pentru un portofoliu de 104 milioane de lei, ca parte a programului InvestEU.

„În ceea ce priveşte segmentarea portofoliului, cele mai multe credite au fost acordate companiilor din sectorul agricol, acestea reprezentând 29% din portofoliu, urmate de cele din comerţ şi producţie. De asemenea, în obiectivul nostru de a propulsa mediul antreprenorial românesc, o categorie importantă o reprezintă companiile care provin din mediul rural. În 2022, aceste companii au reprezentat 49% din portofoliul nostru total”, spune Georgiana Andrei, Director Financiar OMRO şi Filbo.

Contribuţia sectorului agriculturii rămâne cea mai ridicată (29% din total portofoliu), iar participarea sectoarelor Construcţii si Alte servicii a atins 11% şi, respectiv, 22% în timp ce sectorul Comerţ a scazut la 17% din total portofoliu, iar sectorul Producţie a rămas la un nivel similar, respectiv 9%.

Bondurile OMRO sunt listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti sub simbolurile OMRO25E şi OMRO26. Prima emisiune de obligaţiuni, în valoare de 2 mil. euro, a debutat la BVB în 2020. A doua emisiune, cu o valoare de 10 mil. lei, a fost listată în mai 2022.

La începutul anului, OMRO şi-a majorat capitalul social cu 3,3 mil. lei, operaţiunea realizându-se printr-o injecţie de capital de către acţionarul minoritar Helenos, un fond de investiţii paneuropean lansat cu suportul Fondului European de Investiţii şi a unor bănci comerciale cu rol sistemic în Uniunea Europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO